Nicolas Sarkozy.

Nya avslöjanden i fransk politikerskandal

I Frankrike stiger temperaturen i skandalen som har fått namnet Clearstream och som leder till den allra högsta politiska ledningen i landet. Det handlar om falska anklagelser mot inrikesminister Nicolas Sarkozy om att han skulle ha hemliga konton utomlands. Hans värsta rivaler är inblandade.

Ljuset är riktat mot Frankrikes premiärminister de Villepin och mot president Chirac. Är de inblandade i smutskastningen mot rivalen Sarkozy? Om inte, vad har de gjort för att ge honom upprättelse?

Skandalen börjar i april 2004. Anonyma källor skriver till en undersökningsdomare att Sarkozy och en rad andra politiker, både på höger och vänsterkanten, är inblandade i penningtvätt.

Påhittade anklagelser
De har hemliga bankkonton i finansinstitutet Clearstream i Luxemburg, på vilka miljontals euro förts ut och in, hävdar uppgiftslämnaren. Vissa pengar är mutor i samband med försäljningen av franska fregatter till Taiwan 1991.

Anklagelserna visar sig vara påhittade, men pressen har redan hunnit sprida dem. En rättsutredning tillsätts för att få fram vem som iscensatt förtalet och för att granska om regeringen förhalat att rentvå de utpekade och därmed spelat med i misskrediteringen av bland andra Sarkozy inför presidentvalet nästa år.

Historien har nu tagit en ny vändning som gör att allt fler undrar om de Villepin kan sitta kvar som premiärminister. För de Villepin tillsätter nämligen på uppmaning av president Chirac en parallell utredning bakom ryggen på regeringskollegan Sarkozy om de hemliga kontona. Detta sker flera månader innan den falska namnlistan dyker upp hos undersökningsdomaren.

de Villepin nekar
Han ger uppdraget till en general Rondot, som i förhör nu säger att han blev ombedd att särskilt granska Sarkozy, vilket de Villepin nekar till.

Så frågan är: vad ville Chirac och de Villepin egentligen åstadkomma?

Affären Clearstream kommer besvärande efter det kraftiga bakslaget med ungdomskontrakten, och de Villepins chanser att bli president verkar i dagsläget obefintliga.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".