Allliansen vill ha högkostnadsskydd.

Borgerliga satsar miljarder på tandvård

De borgerliga partierna vill satsa drygt fyra miljarder kronor på en tandvårdsreform om de vinner valet i höst. Större delen av pengarna ska gå till ett högkostnadsskydd.

– Jag tycker att det ska vara ett högkostnadsskydd, för det kommer säkert att kosta mycket pengar och då är det skönt att ha en stoppgräns, säger Börje Österlund, som trots sin pensionärsrabatt nyligen betalde över 20 000 kronor för några ingrepp.

Tandvården kommer bli en stor fråga inför höstens val, det verkra både väljare och partier vara överens om. På söndagen presenterade det borgerliga blocket sitt gemensamma förslag till tandvårdsreform. Det är ett förslag som framför allt går ut på att införa ett högkostnadsskydd säger folkpartiets Erik Ullehag.

– En stor andel av dem som har mycket höga tandvårdskostnader har idag inte råd att laga sina tänder. Det är dem som det är allra viktigast att skapa ett system för så att de får råd att göra det, säger han.

Hur ska det systemet se ut?

– Till att börja med gäller det att se till att de cirka 50 000 personer som har tandvårdskostnader på över 15 000 kronor per år får ner kostnaden kraftigt. Jag ser framför mig att vi under mandatperioden kommer att klara ett högkostnadsskydd på ett par-tre tusen kronor per år, säger Ullenhag.

Vill satsa drygt fyra miljarder
De borgerliga partierna är beredda att inledningsvis satsa drygt fyra miljader under de kommande två åren. 70 procent av pengarna ska gå till ett högkostnadsskydd där gränsen till att börja med hamnar runt 15 000 kronor. De övriga 30 procenten ska gå till förebyggande tandvård.

Det kommer alltså också bli billigare att göra en vanlig undersökning med det borgerliga förslaget. Men det blir även fortsättningsvis några hundralappar dyrare än om regeringen får bestämma.

Regeringen har tidigare lovat att om socialdemokraterna vinner valet ska en vanlig undersökning kosta högst 200 kronor. Bara det kommer att kosta nästan fyra miljarder, alltså lika mycket som de borgerliga partierna nu vill satsa.

Regeringen vill också ha högkostnadsskydd
Men regeringen vill också införa ett högkostnadsskydd, hur det ska se ut och vad det kommer kosta är ännu inte klart utan ska presenteras i sommar. Men det blir betydligt mer än vad de borgerliga nu har lovat säger vård- och äldreomsorgsministerminister Ylva Johansson, som tycker att 2 000-3 000 kronor är en rimlig årskostnad för tandvården.

– Det kommer att vara en mångmiljardreform att genomföra ett högkostnadsskydd för alla, säger hon.

Socialdemokraterna har regerat i tolv år. Varför kommer det här nu?

– Vi har infört en fri barn- och ungdomstandvård, vi har infört högkostnadsskydd för pensionärer och nu när det går bra för Sverige har vi råd att satsa på en mycket stor och dyr och omfattande tandvårdsreform för alla, säger vård- och äldreomsorgsministerminister Ylva Johansson.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".