Sverigedemokraterna storsatsar på unga

Det stora antalet förstagångsväljare i det kommande valet gör att Sverigedemokraterna väljer att satsa mer än tidigare på de unga väljarna. För första gången får partiets ungdomsförbund en egen budget och en kampanj som är riktad specifikt mot unga är planerad. (P3 Front)

– Genom att vi har fått de här pengarna har vi verkligen möjlighet att nå ut till förstagångsväljarna, till elever på gymnasieskolor i Sverige. Med de här pengarna kan vi satsa på att ta fram kampanjmaterial som är riktat till just ungdomar, säger Emma Westergren, förbundssekreterare i ungdomsförbundet.

Att Sverigedemokraterna vid valet 2002 gick framåt i flera kommuner och dessutom har ökat antalet betalande medlemmar gör att partiets budget är avsevärt bättre nu än vid förra valet.

Detta och att förstagångsväljarna utgör sex procent av landets väljare gör att Sverigedemokraterna nu satsar 100 000 kronor enbart på ungdomsförbundet. Inför förra valet fick man inga pengar alls av moderpartiet.

– Ungdomsförbundens roll historiskt har ju varit att rekrytera nya begåvade och dugliga politiker till partiet. Så det är klart att en ökad budget ökar Sverigedemokraternas möjlighet att rekrytera sådana personer. Man ökar ju möjligheten att hitta den där karismatiska partiledaren som kanske behövs för att nå de riktigt stora valframgångarna i framtiden, säger Henric Oscarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Matilda Rangborg, P3 Front
matilda.rangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".