Gravsten från Kina allt vanligare i Sverige

Gravstenar som säljs i Sverige kommer i allt större utsträckning från Kina. De kinesiska stenarbetarna arbetar ofta utan skyddsutrustning och stendammet ger många av dem den dödliga sjukdomen silikos. Begravningsbyrån Fonus är ett av de företag som säljer kinesiska gravstenar och säger att de ställer krav på hur stenarna tillverkas via sin svenska leverantör.

– Det är billigare arbetskraft i Kina. Det är precis som när man köper bilar, det är prisvärda produkter. Det är samma sak med sten, vi får mycket prisvärda produkter. Sådant som skulle vara mycket dyrt att göra här, det görs i utlandet, säger Esbjörn Sundström på Fonus.

Fonus är landets största begravningsbyrå. Ungefär en tredjedel av alla nya gravstenar som företaget säljer har behandlats av kinesiska stenarbetare. En del kinesisk sten, en del svensk sten som skickats till Kina för att bearbetas där.

Varannan sten kinesisk
Efterfrågan växer och om fem år kommer varannan av Fonus gravstenar att komma från Kina, tror Esbjörn Sundström.

– Kan vi få samma bra produkt och kanske en högre kvalitet på jobbet till ett lägre pris, då finns det ingen anledning att undanhålla våra kunder en sådan produkt, säger han.

De kinesiska stenarbetarna arbetar ofta utan skyddsutrustning och det farliga stendammet gör att många av arbetarna får den dödliga sjukdomen silikos, eller stendammslunga.

400 000 drabbade
Kinesiska myndigheter räknar i dag med att det finns åtminstone 400 000 människor med silikos i Kina.

Esbjörn Sundström säger att Fonus känner till att arbetsförhållandena ofta kan vara svåra och att företaget bekostat en undersökning för att försäkra sig om att framför allt barnarbete inte förekommer på de fabriker som företaget anlitar.

– Vi tycker att det är viktigt att, så långt det är möjligt, vi kan ha koll på att det här fungerar. Sedan kan ju inte vi vara ett samvete för hela världen, men vi har påtalat de här frågorna. Ofta har de bra regler för hur man ska jobba för att inte få de här skadorna men det är uppföljningen som kanske är lite bristfällig i vissa lägen. De har ju inte blivit sämre sedan västvärlden kom in som beställare, utan tvärtom har man fått ögonen på sig på att förbättra de här situationerna, säger Esbjörn Sundström på Fonus begravningsbyrå.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".