Ohly till angrepp mot utrikespolitiken

I Kungsträdgården i Stockholm samlades flera tusen personer för att lyssna till vänsterpartiets ledare Lars Ohly. Det var folkfest med röda fanor under parollen ”Stärk arbetsrätten”.

Men bland flaggorna fanns även bilder på Lenin, Marx, Mao och Che Guevara.  

Coca-cola och piroger
I demonstrationståget skallade ropen om att krossa USA-imperialismen, men väl framme i Kungsträdgården såldes röda Coca-colaburkar för att skölja ner pirogerna med. 

I sitt tal gick Lars Ohly till angrepp mot den socialdemokratiska regeringens utrikespolitik, som han anklagade för att vara alltför för Bushvänlig, och leda till minskad rättssäkerhet.

Kollektivavtalen
Ohly anklagade också de borgerliga och socialdemokraterna för att inte värna kollektivavtalen. 

– Högeralliansen motsätter sig också krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Oseriösa företag ska alltså kunna fortsätta och konkurrera ut företag som följer ingångna avtal på arbetsmarknaden. Även miljöpartiet och socialdemokraterna vacklar i den självklara frågan att kräva kollektivavtal av företag vid offentliga arbeten, sa vänsterpartiledaren Lars Ohly i Kungsträdgården. 

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".