Onödig regel ger föräldralediga merjobb

Försäkringskassan har helt i onödan tvingat 40 000 föräldralediga fylla i nya ansökningar för föräldraledighet när de varit sjuka. Följden har blivit att ersättning har uteblivit i flera veckor och att handläggarnas arbetsbelastning har ökat.

Ingen på Försäkringskassan kan svara på varför regeln kom till eller vem som beslutat om den.

Att möta Försäkringskassans minst sagt krångliga regelsystem kan vara en utmaning även när allt fungerar som det ska. Men när helt meningslösa regler staplas ovanpå en krånglig lagstiftning blir det än värre. Det här reportaget handlar om en sådan regel.

När man ska vara föräldraledig fyller man i en blankett antingen på papper eller på internet. På blanketten anger man hur många dagar föräldraledighet man vill ta ut och vilka veckodagar man ska ta ut dem på, varje vecka måste kryssas i. För att vara säker på att pengarna kommer i tid måste man vara ute lång tid i förväg och många ser till att skicka in en ansökan för flera månader i taget.

Ny komplett ansökan krävs
Om man blir sjuk och någon annan måste ta hand om barnet måste man sjukanmäla sig på samma sätt som när man arbetar. När man sedan blir frisk måste man friskanmäla sig. Men det räcker inte med det. För att få sin föräldraledighet beviljad igen måste man skicka in en ny komplett ansökan, som sedan i värsta fall hamnar längst ned i kön hos handläggaren. Orsaken är att ärendet försvinner, enligt Försäkringskassan.

Ekot ringde till Försäkringskassans kundtjänst för att ta reda på varför ärendet försvinner.

– Förut var det så att man inte behövde göra det, men vi har fått veta att man ska fylla i en ny ansökan, säger man där.

Vi pratade dessutom med flera handläggare. Ingen visste varför regeln fanns till.

– Man ska säga att man är frisk och att man vill fortsätta med sin föräldraledighet och då skickar vi hem en ny begäran. Det blir som en ändring liksom, säger en handläggare.

Men varför återupptas inte den gamla ansökan?

– Det blir en ändrinng. Det här är något nytt man började med i höstas, tror jag.

Inget vet något om regelns tillkomst
Faktum är att ingen på Försäkringskassan säger sig veta hur det kommer sig att man tvingat 40 000 föräldralediga att söka om sin föräldraledighet efter sjukdom. Ändå finns regeln där.

Mats Mattsson är försäkringsansvarig för föräldraförsäkringen. Han håller med om att regeln är helt onödig.

– Jag kan egentligen inte svara på varför man måste fylla i en ny blankett. Det är så, men uppenbarligen fungerar det inte något bra.

När bestämdes detta?

– Jag vet inte det. Föräldrapenningen kom ju till redan 1974, men om det var då det bestämdes vet jag inte.

Man vet inte heller vem som har beslutat detta?

– Nej, det kan man inte säga.

Jag har nu pratat med de flesta på Försäkringsklassan som kan något om detta och ingen vet hur den här regeln har kommit till, som innebär att man skickar ut 40 000 blanketter i onödan årligen. Hur kan det komma sig?

– Jag vet inte. Det är en bra fråga.

I vilken mån har ni upplyst föräldrar om att de måste skicka in en sådan ny ansökan?

– Det har vi nog varit dåliga på.

Så det kan ha varit rätt så många som har upptäckt detta bara genom att de inte har fått några pengar?

– Ja, tyvärr. Och då tar det ju ännu längre tid att få pengarna.

Mats Mattsson hävdar att man internt redan uppmärksammat problemet men säger också att man nu snabbar på processen för att ta bort regeln efter att Ekot börjat ställa frågor.

– Om man lever på föräldrapenningen, och det gör ju många under vissa perioder, förväntar man sig att få ersättningen en gång i månaden. Och jag tror att det är många som inte kan avvara den ersättningen en månad utan man behöver ha pengarna kontinuerligt. Man måste kunna lita på att man får ersättningen när man ska ha den, säger Mats Mattsson.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".