Legendarisk jazzklubb i konkurs

Jazzklubben Fasching i Stockholm, en scen som brukar kallas Sveriges nationalscen för den moderna jazzen, går i konkurs.
I 25 år har Fashing presenterat jazzens stora och små och under alla åren har klubben levt på den ekonomiska marginalen. Intäkterna har varit små och en skatteskuld på över en halv miljon kronor blev det som fick bägaren att rinna över. Men minnena från Fasching är många. – De slutade med att de blev någon sorts sambatåg ut på gatan klockan fem på morgonen, han ville aldrig sluta spela och musiken kokade, berättar radioproducenten Bernt Berntsson om en klassisk konsert på Fasching 1986 med brasilianaren Hermeto Pascoal. Pengarna tog slut för en vecka sedan Men nu går Faching i konkurs. Med förra årets förlust i botten skulle man satsa på kända artister till sommaren. Men för någon vecka sedan var kassan tom och mer än hälften av det egna aktiekapitalet borta. Jazzmusikern Ulf Adåker är styrelsens ordförande: – Det är naturligtvis ett svårt beslut att ta. Vi hade hoppats på att fira 25-årsjubileum i höst men när inte ens Peps Persson kan fylla Fashing, då finns det inget att göra, säger han. Sommar och evenemang dödsttöten Att ekonomin har varit skral beror enligt Ulf Adåker på för små intäkter, hyror som i sin helhet äter upp det statliga och kommunala stödet och dödsstöten blev att publiken valde vackra sommarkvällar, fotbolls-VM och Stockholms 750-årsjubileum. Imorgon kommer en konkursförvaltare att utses, men att Fasching försvinner är ännu inte klart och målet är att det ska återuppstå i en eller annan form.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".