Wanja Lundby-Wedin.

"Vi måste ställa krav på Kina"

Kommuner och andra offentliga beställare har mindre kontroll över att det de köper är tillverkat på ett ansvarsfullt sätt, hävdar etikkonsulten Jerker Thorsell.  LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är kritisk mot att kommuner köper sten som tillverkas under usla förhållanden.

– Jag tycker att de skall ha ett regelverk så att om de köper produkter som sten eller annat skall de se till att de är tillverkade under former som är acceptabla. Det är ett av de sätt som vi kan trycka på. Kina är en av världens största och snabbast växande ekonomier. Men det är en diktatur som inte tillåter fria fackföreningar. Det ser vi resultatet av i arbetslivet, säger Wanja Lundby-Wedin.

Fast här pratar vi om kommuner där dina partibröder och systrar styr. Vad skulle du säga till dem?

– Jag tycker att det finns en alldeles för stor omedvetenhet kring detta. Vi har fått upp en medvetenhet när det gäller den offentliga upphandlingen för tjänster som utförs i Sverige. Men inte för varor som man köper från länder där man vet att de har hemska förhållanden i arbetslivet. Den medvetenheten måste upp ordentligt, säger hon.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin välkomnar debatten om de farliga och smutsiga arbetsmiljöerna i Kina där svenska företag, kommuner och andra köper billigt som Ekot och P1-programmet Kaliber rapporterat om.

Författaren och etikkonsulten Jerker Thorsell hävdar att offentliga uppköpare lägger mindre vikt vid arbetsvillkoren för de kinesiska arbetarna. Det tror LO-ordföranden beror på att de har mindre kunskaper än företagen.

– Jag tror att de privata företagen är starkare förbundna med sina underleverantörer i andra länder. Det blir en tydlig koppling, säger Wanja Lundby-Wedin.

Därför behövs tryck från både fack och kunder och en debatt för att se till att de offentliga beställarna ändrar sig, säger Wanja Lundby-Wedin.

Men vilket är då bäst, fortsatt handel eller att sluta köpa?

– Man måste göra både och. Man måste ställa krav på Kina att de har andra arbetsvillkor, att de tillåter fria fackföreningar och lever upp till ILO:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Men om Kina eller underleverantörer i Kina inte accepterar det, då måste vi sluta handla, säger Wanja Lundby-Wedin.

Björn Tunbäck, P1 Kaliber
bjorn.tunback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".