Hopp om fler barn med tysk föräldrapeng

Den tyska regeringskoalitionen har beslutat att införa en föräldrapeng på 14 månader efter svensk förebild. Reformen ses som ett steg i en ny familjepolitik som ska ge kvinnor en chans att kombinera barn med yrkesliv och därmed höja de låga födelsetalen.

Inga barn, ingen framtid - så enkelt och tydligt har argumentet lydit inför reformen.

Tyskland har låga födelsetal och som förklaring ges ofta att tyska kvinnor anser sig tvingade att välja mellan familj och karriär. De väljer allt oftare det senare.

Det moderna samhällets villkor har visat sig inte gå ihop med det traditionella tyska familjeidealet, där kvinnan är hemma och sköter barnen, medan mannen står för försörjningen.

Kristdemokrat bakom reformen
Nu är det en kristdemokratisk familjeminister, Ursula von der Leyen, som lyckats driva igenom reformen. Det är ironiskt, eftersom det är just hennes parti som så varmt omhuldat bilden av den tyska hemmafrun.

Men natten mot tisdag enades regeringskoalitionen i Berlin. Det blir tolv månader med cirka 17 000 kronor i månaden och därtill två pappamånader som bonus.

Nu kommer inte ett års föräldraledighet att lösa de tyska problemen med låga födelsetal. Men reformen ses som ett första steg mot ett mer barnvänligt Tyskland.

Utbyggd barnomsorg
Familjeminister von der Leyen förordar som nästa steg en utbyggd barnomsorg och en obligatorisk förskola efter svensk förebild med tydliga pedagogiska mål.

Refomerna kan bli svåra att genomföra. Dels av ekonomiska skäl, dels för att barnomsorg är en delstatlig och kommunal fråga. I delstaterna sitter några av hennes främsta kritiker som regeringschefer. De är män mellan 40 och 50 år som liksom von der Leyen är kristdemokrater.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".