Ny företagsskandal i USA

Det är landets näst största teleoperatör, Worldcom, som under flera år blåst upp sina resultat med hela 35 miljarder kronor. När det blev känt rasade bolagets aktie med 76 procent, och nu har Nasdaqbörsen stoppat handeln med Worldcom-aktier på obestämd tid, tills bolaget har lämnat mer information.
Den minsta sagt kreativa, och med stor sannolikhet olagliga, redovisningen har pågått under flera år. Bland annat har löpande underhåll av telefonledningar bokförts som investeringar. Allt för att få bolaget att se mer lönsamt ut, något som var viktigt för att kunna genomföra de stora uppköp som Worldcom gjorde i slutet av 90-taelet. Den amerikanska finansinspektionen SEC ska nu inleda en utredning. I samband med att skandalen blev känd, meddelade bolaget att den ansvarige, finansdirektören Scott D Sullivan, redan har sparkats. Men han blir inte ensam om att tvingas lämna sin arbetsplats. För att få bukt med förlusterna från förra året, som innan avslöjandet på pappret var en vinst på över 13 miljarder, ska bolaget göra sig av med 17 000 personer, mer än var fjärde anstäld. Men det är ändå långt ifrån säkert att bolaget överlever. Worldcoms fiffel med räkenskaperna avslöjas medan de rättsliga efterspelen från energijätten Enrons kollaps fortfarande pågår. Också i det fallet handlade det om vilseförande bokföring för att få resultaten att se bättre ut. Redovisningsfirman Arthur Andersen som granskade Enrons räknskaper har efter det förbjudits att ha börsbolag som kunder. Samma Arhur Andersen reviderade Worldcoms räkenskaper. Följderna av dom här skandalerna sträcker sig långt utanför dom berörda bolagen. Många frågar sig nu vilka bolag, om några, man verkligen kan lita på. Och så länge allmänhetens förtroende för finansmarknaden bara blir sämre är det inte mycket som talar för att de haltande börskurserna ska börja stiga igen. Martin Ahlquist New York.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".