Nya uppgifter om asfaltskartell

Vid en rättgång mot flera före detta anställda vid byggjätten NCC medgav en av NCCs högsta chefer, Per Nielsen, att han känt till samarbetet och att han sagt att de redan ingånga, olagliga avtalen skulle fullföljas.
Per Nielsen medgav alltså idag att han fick kännedom om de olagliga kartellerna redan hösten/vintern 2000. Det var omkring ett år innan Konkurrensverket gjorde sin gryningsräd mot flera av de stora byggbolagen i Sverige. Men Per Nielsen menar att han trots allt gjorde klart för de inblandade i kartellen att det skulle sluta med verksamheten och att det absolut inte var sanktionerat av NCCs ledning. De som står åtalade i Linköping är flera före detta anställda vid NCC. De är misstänkta för att ha lurat bolaget på pengar genom att betala luftfakturor. Cheferna själva hävdar att luftfakturorna var avgifter till konkurrenter som avstått från uppdrag till förmån för NCC vid olika upphandlingar. De åtalade hävdar dessutom att affärerna skett med NCC-ledningens goda minne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".