Fler ingenjörer och större andel kvinnor

Samtidigt som det börjar bli ont om jobb för ingenjörer, främst inom IT- och telekomsektorn, examineras allt fler från universitet och högskolor.
Under de senaste tio åren har antalet färdigutbildade ingenjörer fördubblats och det är framför allt de kvinnliga teknikstudenterna som står för ökningen. Det visar en ny studie från Högskoleverket. Fördubbling på tio år De statliga insatserna för att locka fler unga, framför allt tjejer, till teknikutbildningar visar nu resultat. I motsats till de larm om brist på ingenjörer, som bland annat kommer från näringslivet. År 2001 utexaminerades 7 500 civil- och högskoleingenjörer, vilket är mer än dubbelt så många mot 1991. I dag är dessutom var fjärde teknikstudent tjej. För tio år sedan utgjorde de kvinnliga teknikstudenterna knappt en femtedel. Bred utbildning förhindrar arbetslöshet Högskoleverkets rapport om det ökande antalet ingenjörer kommer samtidigt som larm om arbetsbrist inom flera tekniksektorer, som IT och telekom. Men enligt Kungliga Tekniska Högskolans rektor, Anders Flodström, kommer lågkonjunkturen troligen inte göra de nyutexaminerade arbetslösa. Bredden i deras utbildningar gör att de lätt får jobb inom andra sektorer. Många struntar i examen Men trots att antalet examinerade ingenjörer har ökat så markant, är det fortfarande många som inte går klart sin utbildning. Endast var fjärde civilingenjör tar examen inom rimlig tid. Sigbrit Franke på Högskoleverket håller med om att insatser måste till för att öka examineringarna vid ingenjörsutbildningarna. Men hon vill även framhålla hur välutbildade många utan examen ändå är. – De har avlagt poäng som motsvarar nästan en hel utbildning. Men har av olika skäl inte tagit ut examen, säger Sigbritt Franke.
Anna Lithander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".