Ny medicin hjälper diabetiker

Behandling med en ny typ av blodtryckssänkande medicin minskar kraftigt risken för diabetiker att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en ny svensk studie som presenteras på en internationell konferens i Prag på torsdagen.
I den grupp som fick en ny typ av blodtryckssänkande medicin minskade risken att dö i hjärt och -kärlsjukdomar med nästan 40 procent jämfört med de diabetiker som behandlades med traditionell blodtryckssänkande medicin. Den nya blodtryckssänkande medicinen har också provats med gott resultat på 8 000 patienter med högt blodtryck som inte hade diabetes, men som riskerade att insjukna i sjukdomen. Det finns omkring 350 000 diabetiker i Sverige och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är dubbelt så stor för den gruppen. Enligt professor Lars-Hjalmar Lindholm, som lett studien, är hjärt- och kärlsjukdomar och dödligheten i sådana sjukdomar det största problemet för diabetikergruppen.
Jens Ericson, Ekot Malmö
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".