Två veckors semester för amerikaner

Semestern räcker inte till för att hinna vila upp sig. Det svarar 15 procent av svenskarna i den undersökning som arbetslivsinstitutet presenterade tidigare i veckan. I USA är den genomsnittliga semestern bara två veckor.
“Jag har tre veckors betald ledighet som jag delar upp över året”, berättar Mimi som jobbar på den internationella budfirman FedEx. “Det är så det fungerar här”, säger hon. “En del har fyra veckor andra bara två och en del har ingen alls. Det här är ett land där man jobbar, jobbar, jobbar, för att tjäna pengar, men man får offra mycket.” Den genomsnittliga betalda ledigheten i USA är 9,6 dagar per år. Men inte heller det är någon självklarhet, eftersom det inte finns några lagar som säger hur mycket semester man har rätt till. Allt är en förhandlingsfråga mellan arbetsgivaren och den anställde, eller i vissa fall facket. Men när man talar om amerikanernas korta semestrar måste man också nämna att USA har väldigt många helgdagar under året då dom flesta är lediga. Men trots det kvarstår faktumet att amerikanerna arbetar betydligt mer än vi svenskar och andra européer.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".