Ny lag ska stoppa bidragsfusk

Ingen ska längre kunna få ut arbetslöshetsersättning och sjukpenning samtidigt. Från och med den 1 juli förändras lagstiftningen så att myndigheter får möjlighet att utbyta information mellan olika dataregister.
Från och med nästa vecka blir det möjligt för Riksförsäkringsverket, Centrala studiestödsnämnden och arbetslöshetskassorna att samarbeta och utbyta information mellan myndigheternas dataregister. En förändring som ska ge allmänheten bättre service och stoppa bidragsfusket. Bidragsfusk kostar 2 miljarder AMS upptäckte redan i mitten av 90-talet att det fanns de som fuskade med bidragen och till exempel jobbade samtidigt som de fick ersättning från a-kassa. 1999 tillsattes en statlig utredning som beräknade att fusket med bidrag kostade samhället omkring två miljarder kronor om året. Fullt samarbete vid årsskiftet När lagändringarna nu träder i kraft kommer myndigheternas samarbete att ta fart och man räknar med att informationsutbytet ska fungera fullt ut vid årsskiftet.
Rebecka Svensén, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista