Ett krigshärjat Kongo väntar på valet.

Valet i Kongo-Kinshasa åter uppskjutet

Det första demokratiska valet i Kongo-Kinshasa, planerat för juni, har åter skjutits upp, för nionde gången. Enligt valkommissionen senareläggs valet en månad och kommer att hållas 30 juli.

Men i Kongo är folket tveksamt, dels hoppas de på en nystart för det rika landet med den fattiga befolkningen, men det fruktar också för fortsatt korrupt styre.

Demokrati i Kongo verkar lika ogripbart som en dimslöja. Och nyheten att valet åter skjutits upp, tas emot med en axelryckning på Kinshasas stora marknad.

Mellan virvlande plastpåsebitar och damm, staplas varorna, från apelsiner till jeans, på skrangliga träställningar. Här gäller det att överleva, och det har bara blivit svårare och svårare, trots att kriget tog slut för fyra år sedan.

”Politiker talar inte sanning”
Kan man äta demokrati? Denis tror inte politiker kan ändra verkligheten; hittills har de bara utnyttjat människor.

Kongo har 45 år av totalitärt styre, det är krigshärjat, korrupt och ogenomträngligt, med 450 etniska grupper som talar olika språk.

Nu vill 33 kandidater bli ny president, de som hade råd att betala 5 000 dollar i registrering, 9 362 kandidater från 218 olika partier aspirerar på de 500 platserna i parlamentet.

Men alla tror att det blir samma maktelit som blir vald, som nu styr Kongo.

Korruption i rikt land
Sedan fredsavtalet för tre år sedan, så styrs Kongo av en övergångsregering, där den skygge Joseph Kabila är president och två rebelledare är vicepresidenter.

Under dem finns ”Kabila-pojkarna”, kända för korrupta affärer som plundrar Kongo på dess rikedomar. För Kongo är rikt; rikast i Afrika, men befolkningen tillhör de fattigaste. Runt rikedomarna pågår ständiga strider som gjort Kongo till den största pågående konflikten i världen just nu. Och fått FN att sätta in sin största fredsoperation, 17 000 man för att få slut på striderna.

Men många knyter också stora förhoppningar till ett val; som en ny självständighetsdag – efter det kommer freden, jobben, skolorna och sjukvården.

Men innan dessa förhoppningar uppfylls eller grusas, så måste valet genomföras. Väntan har varit lång, kanske blir det sista juli?

Vincent Dahlbäck, Kinshasa, Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".