Svenskar studerar kärnkraft i Kina

Svenska studenter åker till Kina för att laborera med kärnkraft. Sveriges två forskningsreaktorer i Studsvik lades ned förra sommaren och sedan dess måste studenterna utbilda sig utomlands.

Med pengar från ett EU-projekt åker reaktorfysikerna till Peking.

– Syftet är att de ska få känna på hur det är praktiskt att köra en kärnreaktor. Det finns en massa fysikaliska principer som man behöver ha känt på riktigt och inte bara ha hört talas om på föreläsningar. Det säger Daniel Westlén som är forskare på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

I Studsvik utanför Nyköping fanns Sveriges två enda forskningsreaktorer där forskare och studenter fick lära sig hur en reaktor reagerade i olika situationer och utföra diverse tester.

Men Studsvik, som är ett börsnoterat företag, beslöt sig förra sommaren att lägga ned reaktorerna och istället satsa på mer vinstdrivande områden som drift, säkerhet och avfallshantering.

Samarbete med Kina
Istället satsar nu KTH på ett samarbete med Kinas största tekniska universitet, Tsinghua universitet, och låter studenterna laborera i forskningsreaktorerna nordväst om Peking i Kina.

I Sverige har studenterna inte möjlighet praktisera sina kunskaper i nybyggnation av kärnkraft, eftersom man ju här inte får bygga nya kärnkraftverk. Men i övriga världen, framförallt i Asien, planeras många.

Ökande energibehov
Kinas energibehov växer snabbt i takt med att landet utvecklas och satsningen på kärnkraft är stor. De närmaste 50 åren planeras 150 nya reaktorer.

Hos kinesiska reaktorteknologistudenter har intresset länge varit stort att studera utomlands. Waclaw Gudowski, professor i kärn- och reaktorfysik på KTH, tror att samarbetet kan leda till att även de svenska eleverna blir intresserade av Kina.

– Det kommer att hända väldigt mycket i Kina. Jag tror att det är väldigt många som kommer att gå våra kurser. De kommer i framtiden att arbeta med kinesiska order, eller till och med att bygga kärnkraftverk där, säger han.

– Jag tycker att det är bra timing just nu. Inom några få år kommer det att startas nästan en hysteri kring kärnkraftsbyggen där borta, säger han.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".