Livets ords lokaler i Uppsala.

Åtal för terrorplaner mot Livets ord

Tre män åtalades på onsdagen i Stockholm för försök till terroristbrott och stämpling till terroristbrott. De tre männen planerade ett attentat mot Livets ord i Uppsala, enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand.

– De har ju planerat att förstöra byggnaden, och sedan har de haft diskussioner om på vilket sätt de skulle göras. Den sista idén var väl att var att hälla bensin på så många ställen man kom åt, och så tutta på på något sätt, eventuellt genom att skjuta in en raket som skulle antända bensinen, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Det är första gången någon åtalas för terrorbrott som planerats att utföras i Sverige. De tre är 19, 22 och 25 år gamla och bor på olika platser i landet. De träffades via internet och en del av bevisningen är meddelanden de skrivit till varandra.

Livets ords huvudbyggnad
Enligt åklagaren har de tre tillsammans planerat ett attentat mot Livets ords huvudbyggnad i Uppsala. Anledningen ska ha varit att att Livets ord stöder Israel.

– Det är det motiv som jag ser här, att Livets ord skulle straffas på något sätt för att man stöder Israel, säger Tomas Lindstrand.

Två av männen åtalas också för inblandning i attentatet mot en irakisk vallokal i Kista i nordvästra Stockholm i december förra året.

Flaskor med brännbar vätska
En av männen ska enligt åtalet ha kastat in flaskor med brännbar vätska i vallokalen. Den andra ska bland annat ha skickat brev till flera tidningar där al-Qaida sades ligga bakom attentatet.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Cecilia Ohlén, SR Uppland
cecilia.ohlen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".