Över 50 dödade i Irak

I Irak fortsätter det blodiga våldet och ett femtiotal människor har dödats eller hittats döda det senaste dygnet.

De döda är offer både för strider mellan Iraks religiösa grupper och för motståndsrörelsens attacker mot landets USA-stödda styre.

En av de farligaste saker man kan göra i Irak är att söka jobb hos polisen och militären som motståndsgrupperna ser som USA:s förlängda armar.

De köer av arbetssökande som bildas framför polis- och militärhögkvarter har länge varit populära mål för bombdåd. Och på onsdagen var det dags igen.

I staden Fallujah strax väster om Bagdad ställde sig en självmordsbombare i kön utanför en polisstation och utlöste sin sprängladdning och tog med sig minst 15 personer i döden.

Hårt motståndsfäste
Fallujah har varit ett av de hårdaste motståndsfästena i Irak och trots flera försök har varken amerikanska eller irakiska styrkor helt lyckats pacificera staden.

Ett annat ökänt tillhåll för våld är Bagdadförorten al-Dura där några motståndsmän stoppade en minibuss full av studenter, drog ut fyra av dem ur bussen och bara sköt dem.

Dessutom har 35 dödade kroppar hittats på olika ställen i Bagdad. De flesta har skjutits till döds och flera kroppar bär spår av tortyr.

Polisen misstänker att det handlar om våld där shiamuslimer dödar sunnimuslimer och sunnimuslimer dödar shiamuslimer.

Den här typen av våld mellan landets två stora religiösa grupper, som nästan bara drabbar civilbefolkningen, har ökat de senaste månaderna. Och maningar från i synnerhet shiamuslimska ledare att stoppa blodbadet har inte haft avsedd effekt.

Hopp om ny samlingsregering
Nu riktas istället förhoppningarna till att en ny samlingsregering skall kunna göra någonting åt den kritiska situationen. Ännu har inte regeringsbildaren shiamuslimen Nuri al-Malaki lyckats presentera en sådan regering, men det finns ändå hopp om att han skall kunna göra det den närmaste veckan.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".