Bolivia nationaliserar energitillgångarna i landet.

Bolivia i krismöte med grannländerna

Bolivias beslut att nationalisera sina gas- och oljetillgångar har orsakat oro, inte minst i grannländerna. På torsdag kommer ett krismöte om det uppkomna läget att hållas mellan Bolivias president Evo Morales och hans kollegor i Brasilien, Argentina och Venezuela.

Brasilien och Argentina köper nästan all gas som produceras i Bolivia. Det är också bolag från de länderna, det statliga Petrobras från Brasilien och det spansk-argentinska Repsol, som exploaterar merparten av den bolivianska gasen.

De visste alla att Bolivia förr eller senare skulle genomföra någon slags nationalisering men man hade väntat att det skulle ske först efter en process av diskussioner och konsultationer. Evo Morales besked i sitt 1:a-majtal kom därför som en blixt från klar himmel.

Oro för leveranserna
Förutom en mer allmän oro för vad nationaliseringsbeslutet konkret kommer att innebära, så är Brasilien och Argentina, på kort sikt, också oroade för vad som ska hända med gasleveranserna.

Bolivia har lovat att alla avtal kommer att uppfyllas men har samtidigt sagt att man vill höja priset. Idag betalar Brasilien och Argentina bara hälften av världsmarknadspriset för den bolivianska gasen.

Att Bolivia vill ändra på det är inget nytt men drastiska prishöjningar nu skapar problem i köparländerna, inte minst i Brasilien där Lula da Silva av allt att döma ställer upp till omval i presidentvalet senare i år.

Valtaktik bakom
Många tror att Evo Morales beslut att utfärda ett nationaliseringsdekret just nu också har jag att göra med valtaktiska överväganden – ett sätt att mobilisera stöd inför valet till en konstituerande församling som hålls 2 juli.

Om Evo Morales då kan vinna en två-tredjedels majoritet har han vägen fri för att genomföra de förändringar han anser nödvändiga för att, som han brukar säga, ”grunda ett nytt Bolivia”.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".