Ratko Mladic.

EU avbryter unionssamtal med Serbien

EU avbryter unions-förhandlingarna med Serbien, eftersom den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic ännu inte har gripits och överlämnats till FN-tribunalen i Haag. Enligt tidigare löften från den serbiske presidenten, skulle Maldic varit gripen före sista april.

”Att Ratko Mladic inte befinner sig bakom galler i Haag, utan någonstans gömd i Serbien visar att de serbiska myndigheterna inte har kontroll över sin egen säkerhetstjänst.” EU:s kommissionär, ansvarig för utvidgningsfrågor, Olli Rehn, var tydlig i sin kritik vid presskonferensen i Bryssel.

– Serbien måste visa att ingen står över lagen, sa Rehn och syftade på exgeneralen Maldic som är misstänkt bland annat för massakern på 8 000 bosniska muslimer i Srebrenica.

Avbryter på obestämd tid
EU avbryter nu på obestämd tid de förhandlingar som skulle resulterat i ett avtal som fört Serbien närmare EU.

Som svar höll Serbiens president Voijislav Kostunica ett tal i serbisk television.

– Eftersom vi har gjort vad vi kunnat, hade det varit bättre att fortsätta och förhandla. Det här är orättvist, sa han. 

Nu står regeringen i Belgrad under tryck både från inhemska nationalister som utmålar Kostunicas regering som samling förrädare och ett otåligt EU.

Kan slå tillbaka
Efter att tidigare satt upp olika tidsfrister som brutits, var kommissionen nu tvungen att agera för att behålla sin trovärdighet, säger en EU-diplomat.  Men det är en åtgärd som kan slå tillbaka. 

Ingen har något intresse av ett isolerat Serbien, där en ekonomisk tillbaka gång skulle straffa de demokratiska krafterna och stärka de extrema nationalisterna. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".