Spionmisstänkt sänkt fartyg bar vapen

I Japan har ett dykarteam funnit avancerade vapen ombord på ett misstänkt nordkoreanskt spionfartyg som sjönk efter en eldstrid med japanska patrullbåtar i december förra året. Fartyget ska nu bärgas. Upptäckten av vapen ombord försämrar ytterligare förhållandet mellan Japan och Nordkorea.
Det spionmisstänkta fartyget hade inga nationalitetsbeteckningar när det upptäcktes av kustbevakningen på japanskt territorialvatten. När japanska patrullbåtar sköt varningsskott för att avvisa henne besvarades elden och efter ytterigare skottlossning gick det främmande fartyget till botten. Regeringen har nu beslutat att bärga och undersöka vraket. Och det är under förberedelsearbetet för bärgningen som japanska dykare med undervattensfarkost har upptäckt vapen ombord, enligt inofficiella rapporter rör det sig om luftvärnsrobotar, granatkastare och automatvapen. – Verkligt skrämmande att det mystiska skeppet var så kraftigt beväpnat, säger en regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters. Samtliga besättningsmän på det sjunkna fartyget antas ha omkommit. Två döda kroppar har bärgats. De döda uppges ha haft föremål på sig med koreanska beteckningar. Den japanska säkerhetstjänsten misstänker att det främmande fartyget var ett nordkoreanskt spionfartyg och man hoppas att få bevis när vraket bärgas. Nordkorea har reagerat kraftigt mot påståendena att regeringen har sänt ut ett spionfartyg och anklagar Japan för att bedriva en förtalskampanj. Japan anklagar och sin sida Nordkorea för att tidigare ha kidnappat 11 japanska medborgare och tvingat dom att bli spioner eller utbilda nordkoreanska agenter. Det okända fartyget och dess vapenlast kommer att ytterligare försämra förhållandet mellan länderna. Japan och Nordkorea har aldrig öppnat diplomatiska förbindelser.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".