Storbankerna på väg mot nytt rekordår

De fyra svenska storbankerna ser ut att vara på väg mot ett nytt rekordår. Förra årets rekordvinster ser ut att kunna upprepas och till och med överträffas.

När Nordea la sin rapport för det första kvartalet på onsdagen, talade vd Lars G Nordström om att Nordea-maskinen rullar på.

– Man kan säga att det rullar på ganska bra just nu, säger Nordström.

Hur länge kan det rulla på i nuvarande takt?

– Alla banker är beroende av vad som händer i nationalekonomin och i de stora sammanhangen och just nu är förutsättningarna ganska fördelaktiga i alla våra hemmamarknader. Vi arbetar ju inte bara i Sverige utan vi är ju stora i Danmark, Norge och Finland också. Det ser ganska hyggligt ut i alla de länderna.

Vad gör ni med alla pengarna?

– Pengarna är aktieägarnas och vi delar ut en del, vi använder en del till att finansiera den här tillväxten och sedan har de gått åt, säger Nordeas vd, Lars G Nordström,

Nordea sist ut
Nordea var sist ut den här gången av de fyra stora: Föreningssparbanken, Handelsbanken och SEB. 8 miljarder i vinst blev det. Sammanlagt kunde de fyra bonga in 19,5 miljarder i kassan. 4,5 miljarder mer än första kvartalet 2005.

Förtjänsten är fenomenal, hälften av intäkten är vinst. Ännu högre för Handelsbanken, lite lägre för SEB.

Letat svagheter
Bankaktierna har dock inte rosat marknaden efter miljardvinsterna. Marknadens spanare har letat efter svagheter i form av ökade kostnader och minskade räntemarginaler, och de har hittat dem. Mycket talar för att förra årets vinstrekord på drygt 70 miljarder överträffas i år.

– Jag brukar ha fel i de här frågorna. Jag sa 2004 att det året skulle bli bra men 2005 blir inte riktigt lika bra. Där hade jag fel. Och jag var benägen att säga att 2005 var bra men 2006 kanske inte blir riktigt lika bra, men hittills ser det ut som att jag har fel, så jag ska avstå från någon närmare prognos, säger Nordeas vd Lars G Nordström.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".