Snögås ska vaccineras.

Vanlig influensa oroar mer än fågelvirus

Europeiska smittskyddsmyndigheten minskar nu sina insatser mot fågelinfluensa och inriktar arbetet på vanlig influensa och andra smittsamma sjukdomar. Anledningen är att fågelviruset, i sin nuvarande form, tycks ha mycket svårt att smitta människor.

Nu är beredskapen för fågelinfluensan i det närmaste färdig, säger Karl Ekdahl vid den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

– Nu finns nästan alla pusselbitar på plats. I och med det är det bättre att lägga tid på att öka till exempel vaccinationstäckningen de vanliga influensasäsongerna, när många människor dör i onödan av det vanliga influensaviruset, säger han.

Betyder det att ni tonar ned riskerna med fågelinfluensan?

– Risken är i princip densamma. Det är en sjukdom som är ett gigantiskt veterinärmedicinskt problem, men ett väldigt litet folkhälsoproblem. Det har inte ändrats de senaste månaderna, säger Karl Ekdahl. 

6 000 fåglar undersökta
Det är hittills relativt få fåglar som dött av det farliga influensaviruset i Sverige. Sedan 2003 har man undersökt drygt 6 000 döda fåglar. Av dem har tolv procent visat sig bära på smittan.

Hittills i år har mer än 500 fåglar analyserats men resultaten är ännu inte sammanställda. Av ett hundratal kanadagäss vars avföring har analyserats var ingen smittad av viruset, enligt Ulla Carlsson vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Ingen risk vid bad
Alla som oroat sig för badvattnets kvalitet inför sommaren kan andas ut. Enligt en ny rapport från europeiska smittskyddsmyndigheten, framgår det att det är mycket små risker med att bada i sommar.

– Risken med att bada bedömer vi vara lika med noll, eftersom det är ett virus som är så lite anpassat till människan. I så fall är det mer riskfyllt att röra fågelspridning. Men då är det snarare salmonella och andra bakterier man ska vara rädd för, säger Karl Ekdahl.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista