Barnen offer för konflikten i Kongo

Hundratals barn dör varje dag i Kongo, till följd av våld, hunger och sjukdomar. Trots ett fredsavtal, trots miljarder i bistånd och trots FN:s största fredstyrka. Ändå är barnövergreppen de värsta i världen, i det som FN kallar den största glömda konflikten.

– Varje, varje dag dör 1 200 människor i östra Kongo. Hälften av dem är barn. Det sker i ett område stort som hela Västeuropa, så det är inte ett koncentrerat lidande. Men det är ett lidande som det är svårt att få världen att förstå omfattningen av, säger Ross Mountain, som är FN:s hjälpansvarige i Kongo.

Detta trots att det har varit fred i Kongo i tre år, efter ett krig som krävde fyra miljoner döda. Men den siffran tickar stadigt uppåt.

Saknar vägar
I östra Kongo märker ingen av någon fred. Hundratusentals är på flykt, hela östra Kongo är en krigszon, där ett antal bandit- eller gerillagrupper håller stånd mot FN:s styrkor om 17 000 man. Det gör man i ett område som är en djungel utan vägar.

En FN-man beskriver: ”att spana från luften efter rebeller är som att stirra ner i en broccolibukett”. Det är som att varje väg skulle saknas mellan Berlin och Moskva. Det är ett svårartat fredsuppdrag för den största FN-insatsen hittills, som framstår som liten med uppdraget.

Motståndet är folkmördare från Rwanda, kultkrigare som anser sig osårbara, rebellgrupper som skövlar diamant- och mineraltillgångar och vanliga banditer.

Barnen lider
Det är barnen som får lida. Barn som mördas, barn som utsätts för sexuella övergrepp, barn som görs till soldater, barn som stympas och bränns levande, barn som svälter ihjäl eller dör i sjukdomar. Minst 500 barn dör varje dag, enligt organisationen Watchlist on Children.

Hoppet för en varaktig fred i Kongo, som är själva hjärtat i Afrika och som gränsar till nio länder, dit konflikterna hela tiden spiller över, har stått till ett demokratiskt val. Men väntan på valet har varat i tre år. Det skjuts hela tiden upp tills konflikterna i östra Kongo är under kontroll.

Vincent Dahlbäck, Goma i östra Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista