Överföring av pengar en växande marknad.

Fler företag förmedlar pengar utomlands

Marknaden för att skicka pengar från Sverige till utlandet växer. Kunderna är framför allt invandrare i Sverige som sänder pengar till släktingar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Allt fler företag erbjuder nu tjänster för att föra över pengar från Sverige till övriga världen. År 2001 fanns bara nio företag i Sverige som sysslade med betalningsförmedling, nu finns 45.

Utbudet har blivit större, säger Marta Hervatis som i många år skickat pengar till släktingar i El Salvador.

– Man kan välja nuförtiden, säger Marta Hervatis.

Hur var det när du började skicka för 15 år sedan?

– Då var man tvungen att skicka genom banken. Det blev en massa krångel hit och dit, säger hon.

Varje månad skickar Marta Hervatis pengar så att hennes systerson ska kunna gå i skolan i El Salvador. Avgiften är 100 kronor oavsett hur mycket hon skickar, och pengarna är hos släktingarna inom ett dygn.

Dyrare på banken
En lika snabb överföring till El Salvador på någon av de största bankerna kostar flera hundra kronor.

Antalet företag som erbjuder tjänster för att skicka pengar har ökat kraftigt de senaste åren, från nio stycken år 2001 till 45 i år.

De är registrerade hos Finansinspektionen, men kontrolleras inte på samma sätt som de vanliga bankerna. Däremot ska de följa till exempel lagen mot penningtvätt.

Flera av företagen har specialiserat sig på kunder med invandrarbakgrund.

– Det fanns behov att en tjänst som var anpassad efter kundernas behov. Språkmässigt till exempel. Det finns många som inte behärskar svenskan ordentligt. Hos oss finns det många som talar flera språk, då blir det lättare, säger Abdel Jebari som är vd på Money Exchange Skandinavien.

Mer än biståndet
Det finns inga siffror på hur mycket pengar som skickas från Sverige på detta sätt. Men enligt Världsbanken sändes minst 167 miljarder dollar från människor i de rika länderna till u-länderna under år 2005. Det är mer än biståndet från den rika delen av världen.

Hjälpen från släktingar utomlands är livsnödvändig, säger Abdi Halim Yusuf som skickar pengar till Somalia varje månad.

– Det betyder allting, när det inte finns jobb och administration. För de är det livet, säger han.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista