Mp och v vill öppna för Hamas

Miljöpartiet och vänsterpartiet kräver att regeringen ser till att de representanter för Hamas som nekats visum av den franska regeringen ges möjlighet att komma till Sverige ändå.

Andra länder ska inte bestämma vilka som får komma till Sverige, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

– Vi i Sverige måste ju kunna besluta vilka människor vi ska släppa in. För att föra dialog, för att ge visum, för att överhuvudtaget kunna ha en flyktingpolitik som också tar hänsyn till mänskliga rättigheter, säger Peter Eriksson.

De båda Hamasföreträdarna Muhammad Al-Bardawil och Mohammad Al-Rantissi skulle komma till Sverige i mitten av maj för att träffa föreningar och riksdagsledamöter.

Frankrike nekar visum
Men de båda palestinierna, som också hade tänkt besöka Frankrike, har vägrats visum av den franska regeringen. Därmed stängs dörren också till Sverige.

Sverige och Frankrike har båda skrivit under det så kallade Schengen-avtalet och det går bara undantagsvis att släppa in en person som nekats inresa i ett Schengenland i ett annat Schengenland.

Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström tycker att den svenska regeringen ska göra just detta.

– Regeringen bör bjuda hit dem och se till att de får en visering till Sverige. Sen måste regeringen avgöra på vilken nivå den är beredd att träffa dem. Men man bör medverka till att det är möjligt att föra en dialog med svenska organisationer och riksdagsledamöter, säger Alice Åström.

Terrororganisation enligt EU
Men statsminister Göran Persson sa på onsdagen att några sådana planer inte finns.

EU betraktar Hamas, som vann det palestinska valet förra månaden, som en terrororganisation som man inte har kontakt med.

Statsminister Göran Persson sa i förra veckan att den svenska regeringen inte tänkte träffa Hamas när de kom hit. Men han hade inga invändningar mot att enskilda medlemmar från organisationen planerade att resa till Sverige.

Nu blir det ingen resa. Huvudsakligen alltså på grund av beslut som den franska regeringen har fattat.

Peter Eriksson tycker att det är absurt.

– Om vi ska vara kvar i Schengen måste vi kunna bestämma i Sverige om vi ska föra en dialog med andra människor och släppa in dem till Sverige för att hålla öppna demokratiska möten, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista