Regeringen backar om terrorbekämpning

I den senaste regeringsförklaringen utlovade statsminister Göran Persson en ny samlad organisation för bekämpning av terrorism. Men regeringen tänker enligt uppgift till Ekot inte lägga fram något förslag om den här delen av terroristbekämpningen.

När statsminister Göran Persson i riksdagen läste upp regeringsförklaringen utlovade han hårdare tag och bättre samordning för ett säkrare Sverige.

– Ett program presenteras för att öka den nationella säkerheten, effektivare bekämpa terrorism och minska vårt samhälles sårbarhet vid svåra påfrestningar.

– En samlad organisation föreslås, liksom ökad användning av vissa tvångsmedel, för att föregripa terrorhandlingar och en bättre samordning av underrättelsemyndigheterna, sa Göran Persson i riksdagens talarstol för knappt åtta månader sedan.

Men enligt vad Ekot erfar blir det inget av vare sig det ena eller det andra.

Inga planer före valet
Programmet för den nationella säkerheten eller en samlad redovisning av något sådant har inte presenterats. Enligt vad Ekot erfar finns inga planer på att lägga fram något före valet.

Samma sak gäller för den samlade organisationen. Exakt hur den är tänkt är oklart. Men en variant är att krisorganisationen leds antingen från justitiedepartementet eller försvarsdepartementet.

Förklaringarna till att regeringen inte uppfyller löftena från regeringsförklaringen är enligt den bild Ekot fått politiska. Valet närmar sig. Frågan om terror- och krisbekämpning är extra känslig just nu. Genomlysningen av regeringens agerande vid tsunamikatastrofen har också spelat in.

Buggningsförslag skjuts upp
Dessutom har regeringen på en punkt redan misslyckats med de tvångsmedel statsministern utlovade. En minoritet i riksdagen med bland annat centerpartiet har tvingat regeringen att skjuta upp förslaget om att polisen ska få använda buggning vid svåra brott ett år framåt.

Det som är politiskt känsligt nu kan ändå bli politiskt riktigt i rätt läge. Om läget så kräver kan statsminister Göran Persson ur byrålådan dra fram det i höstas utlovade förslaget.

Men om inget oförutsett inträffar så har regeringen alltså enligt vad Ekot erfar inga som helst planer på att lägga några förslag om terroristbekämpning före valet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista