Zacharias Moussaoui.

Livstids fängelse för Moussaoui

Den ende som åtalats för terroristdåden i USA den 11 september 2001 är Zacharias Moussaoui, som ibland kallas för den 20:e kaparen. Men efter sju dagars överläggningar avvisade juryn dödsstraffet och dömde Moussaoui till livstids fängelse.

Zacharias Moussaoui satt häktad den 11 september, men åklagaren menade att han ljög för FBI om varför han var i USA. Om Moussaoui hade berättat sanningen, hade attentatsmännen kunnat gripas, därmed är han medskyldig till att närmare 3 000 människor miste livet.

Den 38-årige franske medborgaren Zacharias Moussaoui dömdes på onsdagskvällen till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Han är den ende person som åtalats för terroristdåden den 11 september 2001. Åklagaren hade yrkat på att han skulle avrättas med giftinjektion.

Fick flygundervisning
Moussaoui var bevisligen inte med den 11 september. Då han satt häktad för att ha överträtt USA:s visumbestämmelser. Två flyglärare larmade FBI sedan Moussaoui ställt bisarra frågor vid undervisning i en flygsimulator för jumbojetplan.

Moussaoui var åklagarens bästa vittne. Han erkände att han var medlem av al-Qaida och hävdade att han skulle ha flugit ett femte flygplan mot Vita huset. Men hans försvarare hävdade att Moussaoui lider av schizofreni med paranoida vanföreställningar och att han ansågs opålitlig av al-Qaida-ledningen.

Hånade åklagarna
I rättssalen i Alexandria hörde jag honom ropa ”Allah här stor” och ”Burn in the USA”. Han ville uppenbarligen dö martyrdöden genom att avrättas av som han uttryckte det: den store satan.

Nu blir det alltså livstids fängelse. Men den oberäknelige Moussaoui verkade trots allt nöjd domen när han hörde den läsas upp. Han applåderade, hånade åklagarna och sa: Jag vann! USA förlorade! Och åklagaren Paul McNulty hade svårt att dölja sin besvikelse efter fyra års arbete.

– Det räcker med att en av tolv jurymedlemmar motsätter sig dödsstraff och det får vi acceptera, sa åklagaren. Många av de anhöriga hade hoppats på dödsstraff.

– Riktig rättvisa vore att låta familjerna som drabbades få göra vad vi vill med honom mycket långsamt, säger John Carter, som miste sin bror i World Trade Center. New Yorks förre borgmästare var också besviken.

Men Carie Lemack som förlorade sin mamma, är ändå nöjd med domen.

– Han är en ”al-Qaida-wannabee” och han är inte värd något erkännande för 11 september. Hade han dömts till döden hade det blivit nya rättegångar. Nu får han ruttna bort på ett säkerhetsfängelse, säger hon.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista