Labour väntas förlora i London

Det är kommunalval i England på torsdagen och det kan bli en dålig dag för den brittiska Labourregeringen. Under veckan har olika skandaler har skapat tidningsrubriker och krav på ministrars avgång.

I London, som är huvudslagfältet, väntas Labour förlora kontrollen över flera kommuner.

– Det blir en dålig dag för regeringen, nu faller deras misstag tillbaka på dem. Det säger Alan Bright som står och väntar på bussen i Hammersmith i västra London, en kommun som Labour har styrt i 20 år, men riskerar att förlora till de konservativa.

Ministrar i blåsväder
Det är ett lokalval, och ska handla om lokala frågor, men rikspolitiken slår igenom och regeringen som har en svår politisk vecka bakom sig, stålsätter sig inför ett väntat dåligt resultat.

Den senaste veckan har all debatt och allt mediautrymme här handlat om två ministrar i blåsväder och två skandaler: dels den gifte biträdande premiärministerns förhållande med en av sina sekreterare, dels inkompetent hantering som har lett till att utländska brottslingar som borde ha avvisats efter avtjänade fängelsestraff, har släppts fria och i ett antal fall begått nya brott här.

Ommöblering
Premiärminister Tony Blair väntas möblera om i regeringen på måndag, hur och hur mycket lär bero på exakt hur dåligt valresultatet blir.

I Hammersmith, som kan bli en av Labours högprofiliga förluster, är många precis som Alan Bright vid busshållplatsen övertygade om att det blir en riktigt dålig dag för regeringen, men ingalunda alla.

– Det blir hyfsat för regeringen, säger Tim Derrett som sitter utanför en pub.

– Skandaler är nåt tidningarna skriver om just nu, Labour har faktiskt skött sig bra och jag tänker rösta på dem, säger han.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista