Bilden visar hur vätgas kan lagras och avges av ett material som skulle kunna användas i bränsletankar i vätgasdrivna bilar. Med neutroner från ESS kan man lära sig hur dessa processer fungerar och kan förbättras.

Lund kan få stort forskningscentrum

En av Europas största forskningsanläggningar kan komma att placeras i Sverige. Anläggningen heter European Spallation Source, ESS, och är ett samarbete mellan ett tiotal europeiska länder.

Om anläggningen placeras i Lund betalar Sverige tre av beräknade elva miljarder kronor i investeringskostnad.

– Vi står och ser ner på det område där det kommer att ligga en accelerator som är cirka 600 meter lång, som kommer att accelerera laddade partiklar, berättar projektchefen, professor Karl-Fredrik Berggren.

Som ett jättestort mikroskop
De laddade partiklarna är protoner som accelereras till en hastighet nära ljusets. Protonerna krockar med kvicksilveratomer som slås sönder och de neutroner som slungas ut används sedan till att se in i materia.

Anläggningen kan förenklat ses som ett jättestort mikroskåp, där man använder neutroner för att se hur olika material är uppbyggda.

Tekniken för ESS används inom ett brett forskningsområde, allt från tidsbestämning av fossiler till analys av material inom industrin.

Redan 1999 drog diskussionerna igång om neutronforskningsanläggningar både i Japan, USA och i Europa.

Hård konkurrens
Anläggningarna i Japan och USA är nästan färdigbyggda, men i Europa diskuterar man fortfarande var anläggningen ska ligga. Konkurrensen är hård och Sverige tävlar mot England, Tyskland, Ungern och Spanien om att få anläggningen.

Allan Larsson, den före detta socialdemokratiska finansministern, har på regeringens uppdrag gjort en utredning om Sverige som värdland. Remissvaren från utredningen kom in i december och var överlag positiva.

Och det är också stor enighet bland politikerna.

– Jag vill nog påstå att det är väldigt många som är för. Det är en sådan här anläggning som vi behöver för att åter få forskningsfrågorna långt upp på dagordningen, säger Christine Axelsson, socialdemokratiskt regionråd i Skåne.

Karl-Fredrik Berggren tror att chansen ökar för att ESS ska hamna i Sverige om den svenska regeringen är först med att ha finansieringen klar för värdlandets investering på tre miljarder kronor.

– Jag tror inte att vi har så mycket tid på oss i den här processen, faktiskt, utan det måste nog komma bu eller bä under våren här, säger Karl-Fredrik Berggren.

Och tror ni på bu eller bä?

– Bä, om det är ja, så tror jag på det, för det är en enastående chans som Sverige nu har. Det är en chans att få en stor forskningsanläggning av världsklass. Den chansen kommer inte på många år, utan nog är det den här som nu är ute på marknaden, och det dröjer länge innan tillfället dyker upp igen, säger Karl-Fredrik Berggren.

Sveriges investeringskostnad ska inte tas från befintliga forskningsanslag utan komma från näringsliv och det offentliga, enligt uppgifter från utbildningsdepartementet.

Men ESS beräknas även generera inkomster till Lund och Sverige.

Förutom att förstärka bilden av Sverige som ett forskarland, kan ESS ge 6 000 nya arbetstillfällen och höja BNP med fyra miljarder kronor per år, enligt Allan Larssons utredning.

Kritik från miljöpartiet
Den kritik som finns mot projektet rör främst miljön och miljöpartiet är negativt.

Miljöpartiet ifrågasätter användningen av kvicksilver i anläggningen och påpekar att elförbrukningen är mycket hög, som till en mindre industrianläggning på ungefär 40 megawatt. Miljöpartiet tycker också att utredningen borde innehålla en beskrivning av miljökonsekvenserna.

– Ja, vi tycker att det är oerhört viktigt att man vet vad det får för konsekvenser för miljön, av en så hög användning av kvicksilver, till exempel. Och att fatta ett beslut om att gå in med en massa pengar i ett sådant här projekt innan man vet det, det tycker vi är oansvarigt, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Allan Larsson säger att det inte ingick i hans uppdrag att göra en miljöbeskrivning och att ett beslut först måste tas av regeringen. Vill Sverige verkligen vara värdland görs en noggrannare analys av alla miljöfrågor.

Regeringen väntas ta beslut om ESS under våren.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista