Kulturkrönikan 7 maj

I andningspausen mellan OS och fotbolls-VM tar kulturkrönikan ett djupgrepp på sportens värld.

I andningspausen mellan OS och fotbolls-VM tar kulturkrönikan ett djupgrepp på sportens värld.

Nobelpristagaren i litteratur Elfride Jellinek ser sport som symbol för den manliga aggressivitet som ytterst bottnar i dödsskräck. Män gör vad som helst för att bli djur och undkomma civilisationens dödsryckningar, finner Jellinek. Citerad i tidskriften Arena med idrott som tema. Sporten är syskon - närmare bestämt bror - till porren, pokerspelet och bilromantiken, finner kulturskribenten Aase Berg. Det kommersiella samhället jobbar hårt för att locka fram djuret i mannen, finner artikelförfattaren.

En artikel som inleds med ett citat från kulturanalytikern Paul Virilio: ” en bergsbestigare är egentligen mindre intresserad av att nå toppen. Han vill platta ut själva berget, jämna det med marken.”

Den som ändå mest sticker ut hakan i Arenas sporttema är filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö. Debattsluggern Tännsjö - som för en tid sen nobbades en professur i medicinetik - vill nu ge fritt fram för genmanipulation i idrotten. Vitsen är att kvinnor den vägen kan börja tävla på jämbördiga biologiska villkor med männen. Så kan vi rasera könsdiskrimineringens sista bastion - idrottsvärlden, menar Tännsjö och medförfattaren filosofen Claudio Tamburrini.

Låt oss bejaka genmanipulation och låta de kvinnor som vill bli muskelamazoner som kan bjuda idrottspatriarkatet en match, menar de båda.

Ur detta skulle också utvinnas symboliska vinster, menar Tännsjö och Tamburrini: begreppet det svaga könet skulle bli meningslöst, skönhetsideal skulle sättas ifråga - hela manssamhället skulle börja gunga. Kort sagt: Det skulle bli lättare att vara människa!

Rök ut konservativa etiska skeptiker, menar artikelförfattarna i Arena: evolutionen kan hjälpas på traven och se på hästar t ex: ett travsto kan ju ofta besegra en hingst, i hästvärlden saknas patriarkatets maktmissbruk.

Idrotten är en prestationssamhällets urcell. Här fostras allt spädare barn till konkurrensanda, risktagande, prestationsfokus och egokult, en och annan till anorektiker på kuppen, finner idrottskritikerna.

I den etnologiska idrottsantologin Tankar från baslinjen noterar bland andra Orvar Löfgren hur djupt vardans tävlingsinstinkter sitter i oss: det kan handla om det mest banala saker som att välja den Konsumkö som snabbast leder till en kassa, den filkörning som låter oss köra om flest bilister - prestations- och tävlingsfixeringen är en samtidens kulturkod.

Karl-Olov Arnstberg skriver om rullbrädornas ungdomskultur: ett försök att ta staden i besittning, skapa ett eget socialt rum, en ”territoriell inmutning”, i den urbana tomheten, i nyttoeffektivitetens stadsöknar.

En hisnande åkning på en ledstång - kanske millimetern från en pensionär med rollator - speglar en attityd om att vara cool, streetsmart, en revoltör mot maktens och etablissemangets estetik, dess ”normativa tryck”.

Här finns en värld med sitt eget ”streetlanguage” - med heelflip, ollie, nosegrind, fakie, boardslide, Christ Air, Miller flip, och annat. Här skapas en subkultur som vill utvinna puls och mening ur asfalt och betong.

Ett slags kulturell motpol till skatingvärlden är golfen: etablerat, bekvämt, medelålders.

Etnologen Barbro Blehr skriver om denna den uppåtsträvande medelklassens nya symbolsport. Tidstypisk i sin väldiga expansion. Här, finner artikelförfattaren, ”ska inte bara spelet disciplineras utan också personerna själva. Bli verserade, kultiverade, kontrollerade spelpartners, människor som kan prata affärer medan man släpar den påkostade golfbaggen och visa att ”man duger socialt”.

Barbro Blehr skriver om golfvågen. Om vilken man också kan notera dels att den tycks vara det kanske sista hoppet för det Öppna landskapet i de krympande boskapsbesättningarnas och de skogsplanterade virkesåkrarnas samhälle. Och dels liksom tennisen är överklassporten som i Sverige blev medelklassport. Och därmed också vidgade rekryteringen så att Sverige skapat världsettor i båda sporterna.

Johannes Ekman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista