Kan hålla i ett år.

Icas äpplen kan vara ett år gamla

De äpplen som säljs på Ica kan vara upp till ett år gamla. Det är resultatet av den nya metoden Smartfresh, som gör att frukt kan hålla längre. Ica är den enda livsmedelskedjan som valt att köpa in frukt som behandlas på det sättet, medan andra avstått.

– Grundorskan till att vi gör det är att det är en tillåten metod enligt det svenska Livsmedelsverket, EU och amerikanska säkerhetsregler, säger Niklas Warén chef för produktkvalitet på Ica.

Går det inte att få färsk frukt utan den här metoden?

– Det går säkerligen att göra det, men vi har inte gjort något ställningstagande att tillåta den här frukten, men det har förekommit och vi har accepterat det, säger Ica-chefen.

Utvecklat i USA
Smartfresh är en metod som utvecklats i USA. Den innebär att frukten behandlas med en kemisk gas som gör att den mognar långsammare och på så sätt alltså håller längre. Ett äpple som är ett år gammalt kan därför se nyplockat ut.

Förra året godkändes metoden av EU vilket innebär att det nu också är tillåtet att imoportera smartfreshbehandlad frukt till Sverige.

Däremot är det än så länge inte tillåtet att behandla svensk frukt med Smartfresh. Orsaken är inte att kemikalieinspektionen har kommit fram till att metoden skulle vara farlig, utan helt enkelt för att det än så länge inte är några svenska leverantörer som ansökt om att få använda metoden. Därför har den inte testats.

Fem procent av Icas äpplen
Den smartfreshbehandlad frukt som Ica importerar kommer framför allt från Braslien och Sydafrika. Totalt handlar det om en liten del av alla äpplen på Ica, runt fem procent, som är smartfreshbehandlade och det under en begränsad del av året.

Men flera livsmedelskejdor har valt att inte alls köpa frukt av leverantörer som använder metoden. En av dem är Coop.

– Vi tycker att den här metoden är onödig, helt enkelt. Det räcker gott och väl med att kyla ner frukten för den tid den behöver lagras mellan skörd och försäljning i butik, säger Åke Natt och Dag som är miljöchef på Coop.

Ser ni inga fördelar med metoden?

– Nej, egentligen inte. Kyla har använts i många år för lagring av frukt. Man kyler ner äpplen till några grader över fryspunkten och päron kan man kyla längre, ner till nollgradigt, säger miljöchefen Åke Natt och Dag på Coop.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista