1 av 3
Bilen exploderade under en utflykt i Kutse game reserve.
2 av 3
Klicka för karta.
3 av 3
Helene Åström och Jenny Söderqvist.

SVT-medarbetare återfunna välbehållna

Uppdaterad 16:30
Torsdag förmiddag kom beskedet att de två SVT-medarbetare som varit försvunna i Botswana i flera dagar har återfunnits oskadda. De två var ute på en utflykt i en nationalpark när deras bil plötsligt började brinna.

Torsdag förmiddag kom beskedet att de två SVT-medarbetare som varit försvunna i Botswana i flera dagar har återfunnits oskadda. De två var ute på en utflykt i en nationalpark när deras bil plötsligt började brinna.

– Vi åkte i godan ro, men så kände jag att det luktade bränt i bilen. Jag öppnar dörren och ser att det slår ut stora lågor genom vänster bakdäck. Jag skrek till Helene att de brinner i bilen och att vi måste ut. Hon trycker på bromspedalen och hoppar ut genom dörren fast bilen fortfarande rullar. Jag kryper över växelspaken och hoppar ut.

– När vi har rullat färdigt och ställer oss upp tar det kanske fyra, fem sekunder och sen exploderar hela bilen. Det är bara ett jättestort, svart moln, berättar Jenny Söderqvist.

Biståndsprojekt
De två SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åström är i Botswana för att arbeta med ett biståndsprojekt där de utbildar radio- och tevemedarbetare.

I helgen var de två på utflykt i ett naturreservat. När deras bil på söndagen exploderade var de helt ensamma i ett tomt ökenlandskap.

– Vi började gå och gick i ungefär tre, fyra timmar. Helene såg röda ögon, och idag har vi fått veta att lejon är de enda som har röda ögon. Vi såg fyra stycken, berättar hon.

Bröt sig in på tom gård
Till slut hittade de en tom gård där de bröt sig in och hittade mat, vatten och kläder. På gården fanns också en traktor, men det tog ett par dagar innan de fick igång den.

– Vi testade allt vi kunde, knivar, ståltrådsbitar, för att försöka få igång traktorn. När vi gjorde middag öppnade vi en konservburk med skinka. På konservburken fanns det en liten nyckelliknande sak. När vi testade den funkade det.

– Sedan körde vi i sju timmar. Vi vågade inte ens stanna för att kissa, ifall nyckeln skulle gå av. På de här sju timmarna såg vi ingenting. Bara en massa spår i sanden av stora djur som man inte vill möta. De som sökte efter oss har sagt att efter våra traktorspår finns det spår av fyra lejon. Det är lite läskigt.

Lång traktorfärd
Efter en lång traktorfärd kom Jenny Söderqvist och Helene Åström sent onsdag kväll fram till bebyggt område.

– Jag rycker upp dörren på traktorn, springer ut och skriker ”hallå, hallå”. Sen kom jättemånga människor ut som undrade vad det var för traktor som kom mitt i natten. De berättade att polisen hade varit och letat efter oss och att vi var efterlysta. Det hade vi ingen aning om, säger Jenny Söderqvist.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".