Borgerliga vill ha råd för färre regler

De borgerliga partierna föreslår att ett speciellt regelråd inrättas för att minska antalet regler som gäller småföretag. Regelrådet föreslås ha samma ställning som lagrådet och ska alltså sätta stopp för förslag som innebär ytterligare regler för småföretagen.

Socialdemokraten Göran Magnussson som är vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott är starkt kritisk till det borgerliga förslaget.

– Det är en byråkratisering, tyder på dåligt självförtroende. Vi har en omfattande beredningsomgång i Sverige där olika intressenter i olika frågor ska yttra sig innan regeringen bestämmer sig. Det är regeringen som gör avvägningen av olika intressens behov av regler eller regelförenkling. Jag tycker att det här är ett dåligt förslag, säger socialdemokraten Göran Magnusson, som är vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Sämre möjligheter fatta beslut
Göran Magnusson anser att det blir sämre möjligheter för riksdagsmännen att fatta beslut med ett regelråd som de borgerliga partierna förslår speciellt när det jämställs med lagrådet.

Moderata samlingspartiets partisekreterare Sven Otto Littorin har varit med och arbetat fram förslaget i de borgerliga partiernas näringsarbetsgrupp.

Han ser enbart fördelar med ett regelråd som kan stoppa ytterligare regler för småföretagen. Redan nu finns en sådan grupp inom den socialdemokratiska regeringen som kallas simplexgruppen. Men den har misslyckats enligt Sven Otto Littorin.

Var fjärde ska bort
Målet med regelrådet är att en fjärdedel av alla regler för småföretag ska vara borttagna till 2010 och det ska göra det enklare att driva företag och anställa folk, säger Sven Otto Littorin.

– Det finns alldeles för mycket regler. Det har räknats ut att regelmassan kostar de svenska företagen någonstans mellan 50 och 70 miljarder per år. För ett företag med cirka tio anställda kostar det 30 000 per anställd och år, säger Sven Otto Littorin.

– Det är alldeles för mycket pengar och energi som läggs ner på att följa regler. Då tycker vi att det vore en bra idé att kunna genomlysa nya regler som kommer för att se om det verkligen fyller en funktion eller om det ökar på den här regelbördan, säger Sven Otto Littorin.

Men kan inte en eventuell ny borgerlig regering klara av det här själva?

– Jag tror att det är bra just med en extern funktion som testar av och kostnadsberäknar regelmassan. Jag tror att det är bra, för det sätter press även på en borgerlig regering. Det behövs lite kontrollmekanismer på regeringsutövandet, oavsett vem som sitter där, säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista