Ozonlagret kan börja återhämta sig

Ozonlagret tunnas inte längre ut. Tvärtom kan det börja återhämta sig, enligt en dansk studie. En förklaring är minskade utsläpp av freoner genom det så kallade Montrealprotokollet, där en rad länder förbinder sig att minska sina utsläpp av ämnen som kan skada ozonlagret.

Men det finns också flera andra faktorer, säger SMHI:s ozonexpert Weine Josefsson, som tycker att studien är mycket intressant.

- I och med att vi ser att  minskningen av ozonskiktet har avstannat, och att man kan skönja en  lätt återhämtning,  kan man förledas att tro att Montrealprotokollet har haft effekt. Men så lätt är det inte alltid.

– Det finns en mängd andra faktorer som påverkar mängden ozon. Forskarna pekar också på att det finns en stor mängd variationer som beror på bland annat temperaturen, solfläckscykeln eller våldsamma vulkanutbrott.  Men utan Montrealprotokollet hade vi förmodligen varit i ett mycket sämre läge, säger Weine Josefsson.

Montrealprotokollet
Det så kallade Montrealprotokollet kom till 1987 och skrevs under av en lång rad länder. De förbinder sig att minska utsläppen av olika ämnen som kan skada ozonlagret, till exempel CFC-gaser eller så kallade freoner. Protokollet har sedan fått flera tillägg där utsläppsreglerna skärpts ytterligare.

Men det finns alltså många andra faktorer bakom ozonlagrets återhämtning. Det viktiga med studien är just kartläggningen av vad som påverkar ozonlagret, förutom de minskade utsläppen av skadliga ämnen.

Fortsatt forskning
Weine Josefsson på SMHI i Norrköping tror att det krävs fortsatt forskning, men håller med om att ozonlagret kan börja återhämta sig så småningom.

– Vi förväntar oss att ozonlagret kommer att börja återhämta sig om kanske 50-100 år. Då kommer de ozonnedbrytande gaserna att till stor del ha försvunnit ur atmosfären. Det ser hoppfullt ut, säger han. 

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista