Cheney kritiserar rysk politik

Relationerna mellan USA och Ryssland blir allt kyligare. Den amerikanske vice presidenten Dick Cheney är den senaste i raden av kritiker. Under ett besök i Litauen anklagade vice presidenten Ryssland för bristande demokrati och en politik av utpressning.

Den amerikanske vice presidenten Dick Cheneys kritik i Litauen mot rysk utpressningstaktik när det gäller energitillgångarna och brister i demokratin är den skarpaste hittills.

Han anklagar Ryssland för att begränsa demokratiska rättigheter och att man måste sluta använda energitillgångarna som utpressning i politiska konflikter. Vicepresidentens hårda kritik innehåller också varningar till president Vladimir Putin om att relationerna kommer att försämras.

Nått bottennivå
Relationen mellan USA och Ryssland har på mindre än ett halvår nått bottennivå. Flera faktorer spelar in. Rysslands inställning när det gäller Mellanöstern. De bjöd in Hamas, som USA terroriststämplat.

Enligt Pentagon fick Iraks Saddam Hussein stöd från Ryssland strax före den amerikanska invasionen. Och så Iranfrågan där Ryssland jämte Kina förhalar för att undvika sanktioner för att Iran i hemlighet skulle utveckla kärnvapen istället för fredlig kärnkraft.

Inför sommarens G 8- möte i S:t Petersburg lovade Cheney att fortsätta trycket på Ryssland när det gäller demokratin och Iran.

”Kritiken orättvis”
Ryssland å sin sida ser all amerikansk kritik som orättvis och ett försök att hindra Rysslands väg mot en stormakt.

Inför G 8 har Kreml hyrt in en amerikansk PR- firma för att stärka Rysslands självbild, som en stormakt med stora energitillgångar och som därför inte bör behandlas nedlåtande av USA.

Också den forne sovjetledaren Michail Gorbatjov har stämt in och varnar för nytt kallt krig mellan Ryssland och USA. Han, som tinade upp relationerna och fick Nobels fredspris för det, ser flera tecken idag på en allt sämre relation.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista