Oenighet i fp kan stoppa fria förskolor

En av folkpartiets riksdagsledamöter hotar med att gå emot sin partilinje i frågan om etablering av fria förskolor. Den mycket bräckliga majoriteten för fri etablering av förskolor riskerar därför att spricka.

De borgerliga och miljöpartiet har majoritet för att från och med sommaren göra det lättare att starta fria förskolor. Idag kan kommunen säga nej, men den nya lagen innebär att den som följer reglerna om bland annat läroplanen ska få starta en förskola.

Men folkpartisten Nyamko Sabuni är kritisk mot att det öppnar för religiösa friskolor, och skriver på Dagens Nyheters debattsida att det borde finnas skarpare regler för tillståndsgivning och hon anser att förslaget måste röstas ned i riksdagen om inget väsentligt förändras.

Inget ändras
Men folkpartiets ledamot i utbildningsutskottet, Ulf Nilsson, säger att inget väsentligt kommer ändras.

– Vi är ju inte beredda att ändra något i det här förslaget, däremot vill jag framhålla att folkpartiet arbetar för att på sikt se över lagen för alla friskolor. Det är ju ingenting som har med den här omröstningen att göra, säger Ulf Nilsson.

Och miljöpartiets Mikaela Waltersson hävdar att den nya lagen snarare skärper kontrollen av religiösa friskolor.

– Det vi gör med vårt förslag, det är att tydliggöra vilka kvalitetskrav man ska ställa, till exempel att alla förskolor måste följa förskolans läroplan, det är inte helt tydligt idag.

– Vi tydliggör också att alla måste vara öppna, de måste ta emot alla barn, inte bara barn från en viss församling. Det blir tydligare krav än vad det är idag, så deras oro är helt obefogad, säger miljöpartiets Mikaela Waltersson.

Svarar inte på frågor
Ekot sökte under hela dagen Nyamko Sabuni men hon vill inte svara på frågor om artikeln. Sabuni har däremot kontaktas av sin partiledning för att diskutera frågan, men ingen från partiledningen vill heller svara på frågor.

Frågan blir ännu mer laddad till följd av den jämna ställningen i riksdagens kammare.

Egentligen har de borgerliga och miljöpartiet tre rösters majoritet, men eftersom miljöpartiets Karin Svensson-Smith kommer rösta med sitt gamla parti, vänsterpartiet, blir det bara en enda rösts övervikt och den rösten tillhör Nyamko Sabuni.

På fredagen debatterar riksdagen frågan och i nästa vecka kommer den dramatiska omröstningen.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista