Nya regler för fisket.

Kattegatt kan få särskilda fiskedagar

Under den pågående Nordsjökonferensen i Göteborg med ministrar från åtta länder runt Nordsjön, enades ministrarna att ställa sig bakom förslaget om att prova ett nytt regelverk för fisket i Kattegatt. Istället för som idag att fiska efter kvoter, kommer yrkesfiskare från Sverige och Danmark från och med nästa år att kunna fiska efter ett system i Kattegat med fiskedagar.

– Jag är nöjd med det beslutet. Det är ett mycket bra framsteg, och jag tror att det kan leda fram till ett steg mot en ny fiskeförvaltning i Europa, säger miljöminister Lena Sommestad, ordförande för Nordsjökonferensen.

Under i praktiskt taget 30 år har fiskepolitiken inom EU och Europa grundat sig på kvoter. Genom förhandlingar har ländernas yrkesfiskare till exempel fått en tilldelning på ett visst antal ton för varje art.

Kvoter kan vara på väg ut
Men genom beslutet under Nordsjökonferensen att ställa sig bakom försöket att prova att fiska efter regler som utgår från antalet fiskedagar i Kattegat, så kan det gamla systemet med kvoter vara på väg ut inom ett antal år, kanske inom hela EU.

För att det till sist ändå ska bli som Nordsjöländerna kommit överens om, måste EU godkänna försöket med fiskedagar.

Henrik Svenberg är ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund och han välkomnar beslutet som rent praktiskt innebär att bifångster som idag slängs överbord i Kattegat, kan bli ett minne blott.

Lägre bränslekostnader
Dessutom kan yrkesfiskarna få lägre bränslekostnader, när de inte fiskar fem dagar per vecka som idag.

– Det handlar om att ändra ett system som vi egentligen tycker är fel, och kan vi göra det med alla ministrars stöd, både från den svenska regeringen och andra, så blir vi väldigt nöjda, säger Henrik Svenberg.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista