Amnesty anklagar Ryssland för hatbrott

Amnesty International anklagar ryska myndigheter för en växande rasism med våldsamma rasistiska mord och attacker på ickeslaver. Förövarna undkommer straff och därför begås fler hatbrott, hävdar Amnesty.

En av dem som dödats är en 17-årig armenisk pojke. Han var den sjätte armenier som dödats av rasister i år.

– Det var skinheads som högg ihjäl honom. Vi hoppades att han skulle överleva, men han dog, berättar en av Vigen Abramjants vänner.

Den 17-årige armeniern knivhöggs när han med vännerna väntade på tunnelbaneperrongen vid Pushkinstationen. Några skinnhuvuden gick av tåget och gick till attack.

Rapporterades som gängbråk
Precis som vid flertalet hatattacker rapporterade rysk polis först att det var ett gängbråk, huliganer eller fotbollsfans som drabbade samman.

Men bara sedan i januari har sex armenier dödats i rasistiska dåd. I snitt varje dag rapporteras nya rasistattacker och varannan vecka dör någon efter en sådan attack.

Ryska myndigheter anklagas av Amnesty för att inte göra tillräckligt genom att förövarna får lindriga straff.

Skyller på media
Presidenten har skyllt på media, som han säger sprider rasism. På torsdagen gick en rad mediachefer ut och lovade bättre bevakning av rasismen att inte släppa fram rasistiska politiker i till exempel tv. Men också att undvika att sprida fördomar.

Fascism och rasism hotar på sikt alla i samhället, som en armenisk journalist sa.

– Det kan drabba vem som helst. Igår armenier, imorgon judar, azerbajdzjaner eller helt enkelt mörkhyade ryssar, sa journalisten.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista