Hamas-minister har fått visum till Sverige

Uppdaterad 17:55
Den palestinske flyktingministern i Hamas-regeringen kommer till Malmö på fredag för att delta i en konferens. Det är det svenska generalkonsulatet i Jerusalem som har beviljat inresevisum till Sverige och övriga Schengenländer.

– Han har sökt en visering till Sverige för att deltaga i en konferens på inbjudan av en, i Göteborg, etablerad organisation. Vi har därefter vidtagit de åtgärder som Schengenregelverket föreskriver och sedan har vi bedömt hans ansökan.

– Resultatet på de sonderingar och konsultationer som vi har gjort med Schengenregelverkets bestämmelser och funnit att han motsvarar de bestämmelserna. Vi har givit honom en visering för en inresa till Schengenområdet och en vistelse där under den tid som konferensen pågår och under den tid som behövs för att han ska kunna återvända till Gaza, säger Nils Eliasson, svensk generalkonsul i Jerusalem.

Den palestinske flyktingministern Atef Adwan har fått visum för att delta i en konferens i Malmö med temat ”Palestinierna, deras identitet och deras rätt att återvända till sitt land”, en konferens dit han bjudits in av enskilda organisationer.

Betraktas som terrororganisation av EU
EU betraktar Hamas, som vann det palestinska valet tidigare i våras, som en terrororganisation som man inte vill kontakt med förrän organisationen har tagit avstånd från våld och erkänt Israels rätt att existera.

I förra veckan vägrade den franska regeringen två andra Hamasföreträdare visum, vilket också gjorde att de inte heller kunde komma till Sverige eftersom Sverige och Frankrike är med i Schengensamarbetet, och den bedömning som görs i ett land också gäller i de andra länderna.

Krav från mp och v
Miljöpartiet och vänsterpartiet begärde då att den svenska regeringen skulle hänvisa till särskilda undantag för att ge möjlighet för Hamas-företrädare att ändå komma hit, krav som så sent som vid lunchtid på torsdagen avvisades av statsminister Göran Persson.

– Det finns inget starkt nationellt intresse att bjuda in representanter för Hamas till Sverige, så att den franska ståndpunkten är därför någonting som övriga Europa följer, jag tror inte att på något sätt är kontroversiellt någonstans, säger statsminister Göran Persson.

Men nationellt intresse eller inte. Samtidigt beviljade alltså det svenska generalkonsulatet ett Schengenvisum för en högre företrädare för den palestinska Hamas-regeringen än de båda andra, flyktingminister Atef Adwan.

Medveten om vem han är
Nils Eliasson på generalkonsulatet i Jerusalem säger att man var medveten om vem det var man beviljade visum och att han fått det som individ och inte representant för någon regering och att det inte var något av de övriga Schengenländerna som hade några invändningar mot visumet när de fick frågan.

Den svenska regeringen kommer inte att ha några kontakter med Atef Adwan.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista