Premiärminister de Villepin.

de Villepin slår tillbaka krav på avgång

Det stormar kring Frankrikes premiärminister de Villepin. Han anklagas för att i hemlighet ha begärt en granskning av sin regeringskollega Sarkozy i samband med en förtals-skandal. Men de Villepin bedyrar sin oskuld och slår tillbaka alla avgångskrav.

”Ljuger premiärminister de Villepin?” är frågan som ställs i Frankrike.

Förtalet av ledande politiker att de skulle ha hemliga konton i finansinstitutet Clearstream i Luxemburg efter en mångmiljardaffär med Taiwan har lett till att de Villepins politiska karriär är i kraftig gungning.

I januari 2004 bad de Villepin en av Frankrikes främsta spioner, general Rondot, att granska mutskandalen parallellt med den pågående rättsutredningen.

Bakom Sarkozys rygg
I fredags avslöjade tidningen Le Monde att generalen i förhör uppgett att Sarkozys namn faktiskt nämndes i sammanhanget. De Villepin skulle alltså bakom ryggen på Sarkozy ha begärt en granskning av sin kollega.

Men de Villepin nekar.

– Nej, Sarkozys namn var inte kopplat till någon affär, säger han.

De Villepin var 2004 utrikesminister. Mutorna kunde kanske ha samröre med terrorism och hota Frankrikes säkerhet, var hans förklaring. Hårt pressad med krav från oppositionen att avgå, underströk de Villepin att alla borde akta sig för att bli redskap i ett läge med mycket motstridiga uppgifter. 

Driver rättsprocess
Inrikesminister Sarkozy driver en rättsprocess kring förtalet, och förlitar nu sig på den lagliga prövningen. 

Han gör kanske säkrast i att hålla en låg profil i ett läge då socialistledaren Hollande så sent som torsdag morgon sa i radion att hela regeringen borde avgå.

I en opinionsmätning säger 46 procent av 916 tillfrågade att de Villepin ska stanna. Men hans popularitet har sjunkit och upp seglar konkurrenter om presidentposten, som Le Pen och socialisten Ségolène Royale förutom Sarkozy.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista