Granskad högskoleordförande avgår

Ordföranden i Södertörns högskolas styrelse, den tidigare vd:n för svenska Astra Zeneca, Per From, har lämnat högskolans styrelse. I en skatterazzia har det visat sig att han inte hade redovisat närmare en miljon kronor, som han dolt i Luxemburg.

Karin Pilsäter, riksdagsledamot för folkpartiet och vice ordförande i styrelsen, tar tillfälligt över som styrelseordförande.

– Han har lämnat beskedet att han tycker att det är viktigast att högskolan kan fokusera på framtiden och på det kommande tioårsjubileet inom några veckor. Då är det viktigt att vi inte har fokus på hans person, säger Karin Pilsäter.

Varför blev han omöjlig som ordförande i styrelsen?

– Det var det beslut som Per From själv tog utifrån att han tyckte att det var viktigt att diskussionen inte fokuserar på hans person utan på högskolans framtid, säger den tillförordnade ordföranden Karin Pilsäter.

Per From vill idag inte tala med journalister, låter han meddela. Hans enda kommentar är några rader på högskolans hemsida, där han säger att beslutet att avgå var hans eget.

Per From har ett förflutet som vd för läkemedelsbolaget Astra Zeneca Sverige. I drygt ett år har han varit ordförande i styrelsen för Södertörns högskola.

Eftertaxerad i veckan
Häromdagen blev det känt att Skatteverket upptaxerat Per From med två miljoner kronor, som han enligt Skatteverket tjänat på aktieaffärer under åren 1999 till 2003.

Enligt Skatteverket har aktievinsterna inte redovisats utan funnits på dolda på konton, som Per From och hans fru hade hos Handelsbanken i Luxemburg.

Allt uppdagades i samband med en kontroll som Skatteverket gjort av svenskar som haft kontokort kopplade till utländska konton.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista