Abdullahi Yusuf Ahmed.

President utan makt över sitt land

Somalias tillförordnade president Abdullahi Yusuf Ahmed är på besök i Sverige för att diskutera bistånd. Han hävdar att i stora delar av landet är läget mer stabilt idag jämfört med när han tillträdde. Men han är en president utan makt över sitt land och hans regering har inte kunnat flytta till huvudstaden Mogadishu.

I 15 år har inbördeskriget pågått i Somalia. Tretton försök att skapa fred under åren har misslyckats. Den nu pågående, den fjortonde fredsprocessen, är mycket skakig. Tidigare i år rasade häftiga strider i huvudstaden Mogadishu, de våldsammaste på ett decennium.

– Ja, visst har det påverkat processen negativt. De som ligger bakom motsätter sig den nya regeringen, de har intresse av att kaoset upprätthålls, säger president Abdullahi Yusuf Ahmed.

Lapptäcke av kungadömen
Somalia är ett land som upphört att vara ett land. Landet har inte haft någon centralregering sedan 1991, alltså inte på femton år. Laglöshet, våld och fattigdom grasserar.

Man skulle kunna beskriva Somalia idag som ett lapptäcke av små kungadömen som styrs av starka män. Män som är affärsmän, klanledare och krigsherrar.

2004 lyckades Kenya medla fram en fredsöverenskommelse. En övergångsregering med 80 ministrar bildades, alla krigsherrar av rang står på ministerlistan. Till president valdes Abdullahi Yusuf Ahmed, också han en krigsherre.

Splittrad regering
Mycket snart stod det klart att regeringen var splittrad. En falang finns i Mogadishu, huvudstaden. En annan falang, som leds av presidenten finns i staden Baidoa, omkring 25 mil söder om Mogadishu.

Läget har ytterligare komplicerats av att de islamska domstolarna har utvidgat sitt inflytande. Deras miliser står nu mot en koalition av gamla krigsherrar, en koalition som enligt diplomatiska uppgifter stöds av USA.

På frågan vad som hindrar honom från att flytta sin regering till huvudstaden Mogadishu skrattar presidenten.

– En sådan självklar fråga. Mogadishu är inte stabilt, där råder kaos. När vi löst det, då kan vi flytta dit, säger han.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista