Missnöjd.

Reinfeldt kritiserar utfärdande av visum

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är kritisk till att den palestinske flyktingministern och Hamasföreträdaren Atef Adwan fått visum och kommer till Sverige på fredag.

– Detta är ett Hamas som världssamfundet nu försöker lägga press på att överge sin idé om att man kan använda våld som arbetsmetod och att de tycker att grannstaten Israel ska utplånas och att de inte hedrar ingångna avtal. Jag tror att det är väldigt viktigt att den press som världssamfundet kan lägga på Hamas får dem att ändra synen på detta.

– Det farligaste är då att ge dem ingångar, öppna dörrar, som gör att de kan komma förbi det och tro att de kan fortsätta ha sin syn för de kan ändå upprätta förbindelser med andra länder, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Enligt Reinfeldt är det kanske korrekt att ge visum till Atef Adwan. Men när samtidigt riksdagsledamöter från socialdemokraterna och miljöpartiet och andra organisationer vill träffa Hamas-företrädare blir bilden att Sverige öppnar dörren för Hamas oavsett om organisationen tar avstånd från våld.

Enligt den svenska generalkonsuln i Jerusalem, Nils Eliasson, har Adwans visumansökan skötts på rätt sätt. De andra Schengenländerna har informerats om att han sökt visum och inget land har protesterat.

Men folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson tycker att Adwans visum borde dras tillbaka.

– Jag tycker att regeringen måste gå in och dra tillbaka visumet. Hamas är terrorstämplat av FN och EU och de har ingenting på svenskt territorium att göra. De har blod på sina händer från åtskilliga terrordåd, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, folkpartiet.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista