Oklart om tysk avveckling av kärnkraft

Kärnkraften har fått en renässans på flera håll i världen. I Europa planeras för flera nya reaktorer. I Tyskland där kärnkraften avvecklas enligt en plan är det osäkert ifall denna plan kommer att fullföljas.

– Vi har en ny debatt och det är svårt att förutse vad som kommer att hända i framtiden, säger energianalytikern och skribenten Jürgen Pöschk.

Den tyska kärnkraftsdebatten pågår för fullt, trots att det finns en avvecklingsplan som löper sedan fyra år tillbaka. Två reaktorer har stängts och fler är på väg. Om 30 år ska Tyskland vara kärnkraftsfritt.

Beroendet av rysk gas ökat
Men i takt med att oljepriset stigit, beroendet av rysk gas ökat och krav på sänkta utsläpp av koldioxid har inställningen till kärnkraft förändrats.

Fortfarande är en majoritet av tyskarna för en avveckling men det är ingen hemlighet att ena halva av regeringen i Berlin, den kristdemokratiska, helst sett att kärnkraften funnits kvar.

Nu håller förbundskansler Angela Merkel tillbaka kärnkraftsförespråkarna i sitt eget parti för annars skulle hennes koalition med socialdemokraterna falla.

Öppen fråga efter valet
Vad som händer efter nästa val är en öppen fråga. Flera ledande kristdemokrater vill bygga nya reaktorer och näringslivet, med tunga energiproducenter som svenska Vattenfall, gör vad de kan för att vända opinionen.

– Om de kan förlänga livstiden på sina reaktorer innebär det enorma vinster för dem, säger Jürgen Pöschk.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista