Fågelvirus skrämmer bort besökare. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Allmänheten sviker Ottenby fågelstation

Trots att arbetet med provtagning och ringmärkning är i full gång vid Ottenby fågelstation på Öland är forskarna oroade för framtiden. Fågelviruset har fått antalet bokade guideturer för allmänheten att halveras i år.

Den fruktade fågelinfluensan har betytt att forskarna vid Ottenby fågelstation har haft betydligt mer att göra den här säsongen än tidigare.

Antalet provtagningar har ökat liksom samarbetet med utländska fågelstationer. I år ska drygt 4 000 fåglar fångas in och provtas i Sverige. Med ett nytt laboratorium och skärpta hygienrutiner är vårsäsongens ringmärkning i full gång.

Allt är inte positivt
Men allt är inte positivt, tycker forskaren Åke Lindström vid Ottenby.

Rädslan för viruset hos allmänheten har gjort att de bokade guideturer man arrangerar på Ölands södra udde har halverats i år.

– Jag hoppas verkligen inte att intresset för fåglar eller Ottenby har minskat. Däremot har vi sett att det är mycket färre som vill komma och bli guidade på fågelstationen, vilket verkligen är synd. Vi vill ju dela med oss av vår kunskap. Det är dessutom ett sätt för oss att finansiera vår verksamhet, säger Åke Lindström.

Men det ökande intresset för mekanismerna bakom fågelinfluensan har gett Ottenbyforskarna råg i ryggen och högre status för forskningen om flyttfåglar, som tidigare setts lite över axeln.

– Vi har alltid ansetts som lite grann konstiga figurer som studerar någonting lite udda, men helt plötsligt har det visat sig att den kunskap som har samlats in under många decennier verkligen kommer till omedelbar nytta nu. Det har ju varit spännande att se och få vara med om, säger Åke Lindström.

Volontärer inte rädda
Även om viruset har skrämt allmänheten så finns ingen rädsla bland de många volontärer som arbetar med infångande, provtagning och ringmärkning på Öland.

Men visst har viruset påverkat rutinerna, säger Johan Stedt, som har hand om andfänget vid stationen.

– Ja, på så sätt att vi har fått öka säkerheten lite, börjat använda plasthandskar och vi har fått en speciell bod där vi ringmärker alla änder. Annars har det väl inte inkräktat så mycket på jobbet, säger Johan Stedt vid Ottenby fågelstation på Öland.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista