Hockey är favoriten.

Riga satsar stort på hockey-VM

Den 5 maj startar ishockey-VM i Lettlands huvudstad Riga. Det är det största arrangemanget hittills i ett baltiskt land. Turneringen har blivit en angelägenhet för hela nationen.

– Många har tvivlat på att vi skulle gå i land med den, berättar turneringens marknadsföringschef Vita Savicka.

Sedan tre månader har Arena Riga varit i full drift med plats för 12 500 åskådare, konstaterar Vita Savicka.

Men för mindre än två år sedan var tvivlen stora och skandalerna många. I ett skede hotade Internationella hockeyförbundet med att ta ifrån Riga VM-turneringen, om inte krafttag togs så att arenabygget kunde komma igång.

Fattigaste landet i EU
Idag i Riga sägs ofta att det var främst tack vare den i många läger kontroversielle och kanske okonventionelle fixarpolitikern Ainars Slesers som det blev fart på saker och ting. Att det fattigaste landet i EU alls gavs VM-turneringen var bland annat för att medvetet uppmuntra letternas enorma hockeyintresse.

Den som, i likhet med undertecknad SR-korrespondent, någon gång sett hockeylandslagsfansen i Riga i aktion vet att folket är hockeytokigt, med betoning på sympatiskt tokig. Parollen för VM 2006 är given, säger Vita Savicka.

Staden lever för VM
Det är gratiskonserter och kultur, hela stan lever för hockey-VM. 13 000 spelare, funktionärer och frivilligarbetare samt 45 000 utländska fans beräknas komma.

Hotellkapaciteten har på bara två år ökat med 50-60 procent. Alltsammans är tänkt som ett internationellt lyft för Riga också efter VM.

En av entusiasterna på stan är Edgars Sagorskis.

– Det är en enorm sak för oss. Jag minns inte något annat stort evenemang som har hänt här. Det är en stor möjlighet för oss att få höras i världen, säger han.

Bengt Lindroth, Riga
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista