Företagarordförandes företag i konkurs

Trots blomstrande industrikonjunktur har ett av affärsmannen och organisationen Företagarnas ordförande Salvatore Grimaldis företag försatts i konkurs.

Företaget som heter Alpha Sweden, tillverkar system för cd- och dvd-skivor och Grimaldi säger att det är en döende marknad som orsakat konkursen.

– Nu när vi skulle ut och sälja det här ordentligt, så finns inte marknaden, säger Salvatore Grimaldi.

30-tal bolag
Salvatore Grimaldi är huvudägaren bakom en industrikoncern som omfattar ett 30-tal bolag. Bland annat ett cykelimperium där de klassiska svenska cykelmärkena Crescent och Monark ingår.

De senaste åren har han också varit styrelseordförande i organisationen Företagarna med 55 000 medlemmar, en post som han lämnar i slutet av maj.

Den före detta sliparen på Volvo i Köping, Salvatore Grimaldi, brukar framställas som invandraren från Italien som med två tomma händer skapade ett miljardimperium. Men allt har inte varit en succé.

Fjärde konkursen
Alpha Sweden blir hans fjärde konkurs. Sundbybergsföretaget Alpha gör system för tillverkning av cd- och dvd-skivor. Grimaldi har under en femårsperiod investerat stort i företaget som vid övertagandet var i konkurs.

Men när det nu var dags att tjäna tillbaka pengarna, hade marknaden störtdykt. Bland annat på grund av ett högt oljepris, som fördyrat den plast som används vid skivtillverkningen.

– Det har gjort att det blir en olönsam affär för alla, säger Salvatore Grimaldi.

Hoppas rädda jobb
Men Salvatore Grimaldi hoppas fortfarande att det går att rädda några av de 70 arbetstillfällena som konkursen omfattar.

– Som jag ser det finns det vissa grenar i bolaget som man kan göra någonting med, säger Salvatore Grimaldi.

I sin roll som Företagarnas ordförande har Salvatore Grimaldi blivit en förebild inom näringslivet. Han hoppas nu att hans anseende inte skadas av en konkurs.

– Ibland så råkar man ut för det här, och gör man det på ett bra sätt, så kan jag aldrig i mitt liv tänka mig att någon kan klandra mig, säger Salvatore Grimaldi.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista