Ökat ryskt förtroende för banker

I Ryssland sker det stora förändringar inom bankväsendet just nu. På ett år har andelen ryssar som sparar i rubelkonton ökat med 40 procent, och förtroendet för bankerna ökar.

En av bankerna som växer snabbt är Vosrosjdenje, en bank med kontor över hela Ryssland. 

– Ja, banken  växer väldigt snabbt, kanske för snabbt med svenska mått mätt. Vi har växt med 50 procent per år de senaste tre åren. Och det är målet för de kommande tre, fyra åren, säger Nikolaj Orlov, 32 årig vice styrelseordförande i banken Vosrosjdenje, som betyder pånyttfödelsen.

Sovjettiden
Ett namn taget för 15 år sedan när banken grundades ur Sovjettidens statliga livsmedels- och jordbrukskassa.  

Även med Centralbankens åtstramningar, som leder till färre banker med 30 till 40 stängda banker per år, fortsätter Orlov, så växer hela banksektorn snabbt med stor tillväxt i individuella konton.

Attitydförändring
Allt handlar om en attitydförändring där ryssarna dels i högre grad har bankkonton istället för pengar i madrassen och vågar spara i rubel i stället för dollar. 

Att ha lönekonton med kreditkort blir vanligare, överallt finns bankautomater, där du både kan ta ut pengar och fylla på mobilens kontantkort.  

Men undersökningar visar samtidigt att 40 procent av ryssarna fortfarande säger sig inte ha några sparade pengar alls. 

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista